Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Mezőgazdasági öntözővíz szolgáltatás

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. március 29., hétfő 10:59

Az Alföldön is fokozódó problémát jelent az aszály, mely egyre gyakrabban fordul elő és igen komoly károkat okoz. Az aszálykár elleni védekezés leghatásosabb formája maga az öntözés, tehát a talaj vízkészletének pótlása. A Körös-vidék életében komoly múlttal rendelkezik az öntözés, hiszen az első gépi vízkivétellel működő öntözés a Kárpát-medencében Gyomán a Hantoskertben létesült 1885-ben, míg később a duzzasztók megépítésével a terület jelentős része felszíni vízkivétellel is elláthatóvá vált.

A 2020-ban a koronavírus járvány nagyon sok gazdasági ágazatot sújtott negatívan, azonban elmondható hogy ez a mezőgazdasági vízszolgáltatást nem érintette. Az igazgatóságunk illetékességi területén lévő üzemeletetők maradéktalanul ki tudták elégíteni a keletkező vízigényeiket. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság öntözés-üzemelési tevékenysége során, összességében 61,5 millió m3 vízmennyiséget szolgáltatott ki. A legtöbbet, 35,98 millió m3-t a halastavaknál használták fel 2 386 hektáron, míg a szántóknál 14,11 millió m3 víz 20 430 hektár öntözésére volt elegendő, rizs esetében pedig 11,3 millió m3 öntözővíz kellett 1 701 hektár területhez. Összességében a kiszolgált vízmennyiségek az előző évek átlagát tükrözik, azonban az öntözött területek nagysága növekedett.

 A 2021-es évet tekintve az igazgatóság életében az előző hetek még az ár- és belvízvédekezésről szóltak, azonban a jelenlegi időjárás már a mezőgazdasági vízszolgáltatás megkezdését tette szükségessé.

A 2/1997. (II. 18.) KHVM rendelet alapján március 1-től megkezdődött az öntözési idény, a zöldségkultúrát termesztők jelezték is vízigényüket.

A napokban megkezdtük az NK-XIV öntözőrendszer fővízkivételének és két átemelő szivattyútelepének, valamint a Dögösi I. sz. öntözővíz átemelő és a Szarvas-Kákai fővízkivétel üzemeltetését, hogy ki tudjuk elégíteni a térségében keletkező vízigényeket. 

Dogos Imu ontozoviz atemelo szivattyutelep beuzemelesenek elokeszitese (4).jpg Dogos Imu ontozoviz atemelo szivattyutelep beuzemelesenek elokeszitese (3).jpg Dogos Imu ontozoviz atemelo szivattyutelep beuzemelesenek elokeszitese (5).jpgDögös I. számú öntözővíz átemelő szivattyútelep beüzemelésének előkészítése

 Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. március 29., hétfő 12:15, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat