Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Radarreflektorok a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. március 26., péntek 09:40

A „Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása” című országos projekt, melynek keretében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő műtárgyak megfigyelésére is sor kerül. A 7 milliárd forint költségvetésű program célja egy olyan földmegfigyelési információs rendszer kialakítása, amely egységes és integrált információs szolgáltatásként működik, központi infrastruktúrán üzemel, és a nemzeti felhasználók, főképp az államigazgatási szervezetek felé adatfeldolgozási-, letöltési-, térképi- és e-ügyintézési szolgáltatások formájában továbbítja az adatokat.

Több Vas megyei sajtóorgánum figyelmét is felkeltette a közelmúltban a még 2020-ban telepített két sarokreflektor a Lukácsházi Árvíztározó nagyműtárgyán.

A kiemelt jelentőségű vízi létesítmények műholdas megfigyelésének minőségi javítása érdekében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén, a Lukácsházi-tározó nagyműtárgyán kettő, az Alsószenterzsébeti-tározó Kerka zsilipjén pedig egy sarokreflektort helyeztek el. Ezek a sarokreflektorok olyan fémlemezekből összeállított testek, amelyek bármilyen irányból érkező radarhullámokat képesek a beérkezés irányában visszatükrözni. A műtárgyak mozgásának megfigyeléséhez InSAR technológiát alkalmaznak az Európai Uniós Copernicus programban fejlesztett műholdak segítségével, így a beton alapzathoz rögzített reflektorok helyzetének meghatározása akár milliméteres pontossággal is lehetségessé válik.

Nyuduvizig_03_25_Radarrefl1

Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. március 26., péntek 09:47, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat