Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Raftingpálya és biciklis pihenőpont a Kiskörei hallépcsőnél

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. október 29., csütörtök 14:47

Raftingpálya és biciklis pihenőpont a Kiskörei hallépcsőnél

 

A Kiskörei vízlépcső üzemi hídján áthaladó kerékpárosok száma már mostanra elérte az egész évre valószínűsített hetvenezer főt, megdöntve ezzel az eddigi éves rekordot - hangzott el az október 27-én Abádszalókon tartott idegenforgalmi sajtótájékoztatón.

Az eseményen elsőként Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere értékelte a mögöttünk hagyott turisztikai szezont és osztotta meg tapasztalatait. Elmondta, míg 2015-ben harminchétezer fő kereste fel a Tisza-tó helyi strandját, idén már ez a szám elérte a hatvanezret. Ezt kiegészítve a strandon áthaladó kerékpárosok számával, hetvenötezer látogatóról beszélhetünk 2020-ban. Ezek az eredmények is bizonyítják, hogy a strandon és a Kiskörei hallépcső melletti területen, összesen 495 millió forint európai uniós támogatással megvalósuló turisztikai infrastruktúrafejlesztések kedvezően hatottak Abádszalók, Kisköre és a Tisza-tó térségének vonzerejére is – fűzte hozzá.

KOTIVIZIG_hallepcso_3

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2008 óta kíséri figyelemmel a Kiskörei vízlépcső üzemi hídján áthaladó kerékpárosok számát. A Tisza-tavi kerékpárút Poroszló és Tiszafüred közötti hiányzó szakaszának június végi átadása után a vízlépcsőnél is ugrásszerűen megnőtt a bringás forgalom. A 2020 végére várt hetvenezres álomhatárt már októberben átlépték, megdöntve ezzel az eddigi rekordot, a 2018-ban mért ötvenhétezres forgalmat – jelentette be Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke.

Kitért arra is, hogy az abádszalóki strand fejlesztési projektjének részeként a következő szezonra a hallépcső mellett elkészül egy kétszintes, összesen 200 négyzetméter hasznos alapterületű frissítő és pihenő pont. A kerékpárosok és természetbarátok körében is egyre népszerűbb a Közép-Európában egyedülálló méretű ökológiai folyosó. Számukra jó hír, hogy épületben mosdók és büfé is helyet kap, körteraszáról pedig egész évben jó rálátás nyílik a hallépcső felső szakaszára – emelte ki a szakaszmérnök.

Fejes Lőrinc szólt a gátsorompók, valamint a tározó műtárgyainak közelmúltbeli nyitásáról, valamint arról, hogy a Tisza-tó őszi leürítése – a víz hőfokának függvényében - várhatóan november 4-én kezdődhet meg. Végezetül beszámolt arról is, hogy a közeljövőben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség gondozásában elkészülnek a hallépcső és a vízlépcső között területre tervezett raftingpálya kiviteli tervei. Az elképzelések szerint 2022-tól pedig elkezdődhet a két vadvízi evezős pálya és a kiszolgáló létesítmények kivitelezése.

KOTIVIZIG_hallepcso_2

KOTIVIZIG_hallepcso_1

Laczi Zoltán

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

 

Utolsó módosítás: 2020. november 05., csütörtök 13:53, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat