Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Nyergesújfalui és esztergomi árvédelmi fejlesztéseket megelőző régészeti feltárások eredményei, tapasztalatai

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. december 01., kedd 10:27

 Nyergesújfalun, a Sándor-patak torkolatánál épül meg egy új árvízvédelmi védmű, amely kivitelezéséhez kapcsolódó régészeti feltárásra és leletmentésre került sor a közelmúltban. Ezt követően az „Esztergom árvízvédelmének fejlesztése I. ütem”  (KEHOP-1.4.0-15-2016-00015) tárgyú európai uniós projekt előkészítő munkáinak keretében végeztek előzetes próbafeltárásokat a Várkapitányság Nonprofit Zrt. munkatársai.

Mindkét projektterületen jelentősebb régészeti lelőhelyekre lehetett számítani az előzetes dokumentációk alapján. Ezért kiemelt hangsúlyt kellett fordítani a régészeti munkák elvégezhetőségére, ütemezésére.

Nyergesújfalun a kivitelezési munkák folyamatát már előre tervezetten úgy organizálták, hogy viszonylag kis munkaterület különböző részein párhuzamosan folyhasson a régészet és az építés. A munkák szervezése így gyors, ütemes haladást tett lehetővé és a kivitelezésben sem okozott csúszást, ezért a téli időszak beépíthetőségi korlátját megelőzően a vízzáró töltéstest teljesen elkészülhetett. Az Esztergom projekt munkaterülete ennél lényegesen nagyobb kiterjedésű, de fajlagosan a lelőhelyek érintettsége is jóval nagyobb, összetettebb régészeti munkát igényel.

Az előzetes régészeti munkák keretében kutatóárkos feltárásokkal és geofizikai mérésekkel pontosították a lelőhelyek kiterjedését és azokon belül a leletek sűrűségét. Ezen információk alapján meghatározták a teljes megelőző régészeti feltárás szakaszait. Ezen területek régészeti munkáit a nyergesi projekthez hasonlóan lehet ütemezni a kivitelező organizációjához. Nyergesújfalun a  rézkortól az Árpád korig kerültek elő településhez és temetkezési helyhez köthető maradványok, leletek. A képen ló csontváz látható.

locsontvaz.jpglócsontváz

Az esztergomi nyomvonalon a feltárt leletek szintén több korszakból származnak. Többek között a 11. sz. főút Tát felé eső végénél, az egykori Árpád-kori „Zsidód” faluhoz tartozó településrész kemencéit, földbe mélyített házainak részleteit sikerült megtalálni.

 

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2020. december 01., kedd 10:32, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat