Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Zöldenergiával, sikeresen működteti a Rétközi-tó vízpótlását a napelempark

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. február 03., szerda 15:48

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Kisvárda közelében, a Tiszától kb. egy kilóméteres távolságban található a Rétközi-tó. Ez a kb. 400 hektáros felületével a Felső-Tisza-vidék legnagyobb jelentőségű víztározója. A mintegy 10 millió m3-es térfogatával - feltöltött állapotában - Magyarország egyik legnagyobb térfogatú síkvidéki tározójának számít, azaz hazánk egyik legnagyobb mesterséges tava.

Az alapfeladata, hogy a térség belvizeit rendezetten, szabályozott formában tárolja, és képes legyen befogadni azokat addig, amíg a Tisza felé a szükséges mértékben le nem engedhetők a többlet vizek. A belvízvédelmi szempontok érvényesülése mellett, a tározó vízkészlete komplex hasznosítású. Extenzív halászati tevékenység is folytatható a tározóban, mely a halállomány takarmányozás nélküli tenyésztését jelenti. Lehetőség van a Rétközi-tóból öntözési és ökológiai célú vízleadásra is a rendelkezésre álló és visszapótolható vízkészlet mértékéig. A kiadagolt víz belvízcsatornák segítségével akár több tíz kilométeres távolságra is eljuttatható. Ezen felül a tó kedvező adottságai megteremtik a lehetőséget a jóléti és a rekreációs hasznosításra is. A tározó úgy lett kialakítva, hogy a belvízből történő feltöltéseken túlmenően, kedvező vízállások mellett a Tisza felől is lehetséges legyen a vízfrissítésre.

Mivel azonban 2013 második felétől szárazra fordult az időjárás, így sem belvízből, sem az alacsony vízállás-tartományú Tiszából nem lehetett vízpótlást végezni. 2014 forró nyara pedig teljesen felemésztette a tó vízkészletét. Az aszály sajnos tartóssá vált, ezért a tározó közel két évig szárazon állt. Ez idő alatt a térség önkormányzatai és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) közösen műszaki fejlesztést, illetve rekonstrukciót valósított meg élőhely-védelmi céllal. A beruházás legfontosabb része a Tisza bal partján, Szabolcsveresmart térségében megépült Rétközi vízpótló szivattyútelep és a hozzá kapcsolódó torkolati vízszintszabályzó műtárgy. A beépített szivattyúk maximális vízszállítással másodpercenként 1.600 liter vizet képesek a tóba juttatni. Az említett gépek segítségével az elpárolgó víz a Tiszából aszályos időben is pótolható, még abban az esetben is, ha a folyó vízszintje ezt gravitációs elven nem teszi lehetővé.

A 2017-es üzembe helyezéstől a tavalyi, 2020 végéig a szivattyútelep gépegységei összesen 18.700 üzemórát működtek, mely során közel 27 millió m3 vizet pótoltak a Rétközi-tóba a Tiszából. A szivattyúzáshoz jelentős mennyiségű energia szükséges, melynek éves mennyisége – szárazabb években – akár 50-60 db négyfős háztartás éves villamosenergia fogyasztásával is megegyezhet, a szolgáltatók idevonatkozó adatait alapul véve.

A szivattyúzás villamosenergia szükségletét teljes mértékben lefedi a tó közelében található 200 kW teljesítményű napelempark.

A napelemmel való áramelőállítás előnye, hogy működése nem jár semmiféle melléktermék kibocsájtásával, így környezetkímélően működik és a napsugárzás kifogyhatatlansága miatt megújuló energiaforrás. Az alkalmazásuknál a meghatározó legfőbb szempont, hogy bár a bevezetésük viszonylag magas egyszeri kiadást igényel, üzemeltetési költségük igen alacsony.

A vízpótló létesítményeket és a zöldenergiát biztosító naperőművet a FETIVIZIG szakemberei üzemeltetik.

Belvízmentes időszakban természetesen továbbra is a gravitációs úton történő tiszai vízpótlás a legkedvezőbb, melyre az igazgatóság munkatársai minden kínálkozó lehetőséget megragadnak.

A tó és élővilága nincs többé teljesen kiszolgáltatva a mindenkori időjárási és vízjárási körülményeknek, így megelőzhető a 2014-2016 közötti helyzet, amikor ez a gyönyörű környezet éltető víz nélkül maradt.

FETIVIZIG_20213_vizpotlas megujulo energiaval_3.jpg FETIVIZIG_20213_vizpotlas megujulo energiaval_4.png FETIVIZIG_20213_vizpotlas megujulo energiaval_2.png

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 

Utolsó módosítás: 2021. február 03., szerda 15:51, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat