Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Szakaszmérnök-helyettes titkos hobbija

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. október 18., hétfő 16:20

A napokban, az őszi felülvizsgálat során derült fény az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csongrádi szakaszmérnök-helyettesének „titkos” régi hobbijára.

A szakaszmérnökség székházában járva látták meg, és csodálkoztak el az igazgatóság vezetői, munkatársai a 2006-os árvíz során meghibásodott Sárkányfarki-zsilipről készült diorámán. Amint kiderült, Dési Gábor szakaszmérnök-helyettes kollégánk már kis gyerekként kezdett érdeklődni a minivilág iránt. Bátyja vasút modellezéssel foglalkozott és felkeltette az akkori gyermek fantáziáját, mi mindent lehet kicsiben az asztalra varázsolni. Kezdetben polgári, majd harci repülőgépek, haditechnikai eszközöket készített, később az elkészült technikát, figurákat, tereptárgyakat diorámába foglalta. 1:35 méretarányú modellekkel dolgozott, majd az idő elteltével nagyobb méretű 1:16, 1:10 méretű munkákat kezdett készíteni. Az általa készített diorámák zömében közforgalomban kapható műanyag, darabokból ragasztással összeállítható, kézzel festett modellekből készültek. A tereptárgyak hungarocell, gipsz, a Tisza folyó körös-toroki homokjának, tengerparti kavics, út menti kőzúzalék, stb. felhasználásával kerültek kialakításra. Az elképzelés és tervezés után az élethűség miatt, az aktuális témához kapcsolódó szakirodalom, kor, divat, terep, éghajlat, stb ismeretek megszerzése után a szükséges anyagok beszerzése következik. Elmondása szerint maga az összeállítás, festés, mérettől függően 150-400 munkaóra.

ATIVIZIG_A Szakaszmernok-helyettes titkos hobbija_20211015

Az ATIVIZIG Szakaszmérnök-helyettesének a modellezés kikapcsolódást, kellemes időtöltést, a jelenlegi rohanó világtól való időszakos kiszakadást jelenti.

Vízügyes szakmai jellegű makett egy darab készült, a 2006. évi rendkívüli tiszai árvíz során meghibásodott Sárkányfarki-zsilip bevédéséről. A témát nem volt nehéz számára megjeleníteni, hiszen a beavatkozásnál, mint a 11.03 árvízvédelmi szakasz szakaszvédelemvező-helyettese személyesen is jelen volt. Saját meglátása szerint nem sikerült azt a félelmet, összetartást, hangulatot teljesen a látványban visszaadni, de örömére szolgál, hogy a szakmában jártas közönségnek tetszik az alkotása.

Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

 

Utolsó módosítás: 2021. október 18., hétfő 16:23, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat