Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Üzembe helyezték az ásványrárói Szilfási hidat

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. május 06., csütörtök 14:27

A „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” (KEHOP-1.3.0-15-2016-00013) tárgyú, 1,906 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló projekt keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) konzorciuma irányításával 2018. július óta folynak a kivitelezési munkák.

EDUVIZIG_18Szilfasi hid2.jpg

A most májusban befejeződő beruházás keretében kizárólagos állami tulajdonú létesítmények fejlesztése zajlik a Szigetközi Hullámtéri Vízpótló-rendszerben. Ezek egyike a 2021. áprilisában üzembe helyezett ásványrárói Szilfási híd.

Az Ásványi mellékágrendszer műveinek, műtárgyainak átalakítása keretében a Duna hullámterében lévő Szilfási átereszt híddá alakították át. A Szilfási Duna-ág biztosítja az Ásványráró község külterületén lévő, természetvédelmi szempontból fokozottan védett Öntési tó felső vízpótlását is. Az 1995. évben üzembe helyezett vízpótló-rendszer keretében ezen a helyen egy 2 x 2,00 m átmérőjű nyílású csőáteresz lett beépítve. Ez a vízi közlekedés számára azonban nem volt átjárható, és hullámtéri jelentős uszadék képződés miatt a csőáteresz gyakran eldugult, jelentősen rontva az árvízlevezető képességet. A híddá történő átalakítás fő célja a létesítmény árvízlevezető képességének a javítása volt, valamint az átjárhatóság javítása a kézi meghajtású vizi járművek részére.

Az új Szilfási híd egynyílású, acél szerkezetű, 6,00 m fesztávú, 54 cm magasságú, hegesztett acélgerenda-főtartós gerendahíd, nyitott acélcsöves vert cölöpös szerkezetű alapozással, monolit vb. hídfővel. A híd egyedi építményként hullámtéri üzemi utat vezet át a Szilfási Duna-ág felett. A híd nyílása: 5,50 m, szélessége: 3,90 m, teherbírása 400 kN járműteher, és 4,00 kN/m2 általánosan megoszló forgalmi teherre.

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

 

Utolsó módosítás: 2021. május 06., csütörtök 14:31, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat