Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Télen is folytatódott a Tisza-Túr tározó építése

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. március 03., szerda 14:32

A hideg, havas idő ellenére is folyamatosan haladt előre a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egyik kiemelkedő projektjének megvalósítása. A tározó feltöltő műtárgy és a tiszakóródi gátőrház építése a kiviteli terv és a téli munkálatokra vonatkozó technológiai utasításban foglaltak szerint folyt tovább, és tart jelenleg is.

A beeresztő műtárgy építési fázisai jól ütemben zajlottak, folyamatosan végezték az előkészítő munkákat (betonacélszerelés, zsaluzás, stb.). Az utófenék és a pillérek vasalása, betonozása a kiadott technológiai utasításnak megfelelően történt. Az egyes pilléreket összesen négy ütemben betonozták, minden ütem előtt megtörtént a vasszerelés ellenőrzése. A zsaluzatba bedolgozott beton minőségének a tervben foglaltak szerinti követelményeknek minden esetben meg kell felelni. A beton megfelelő kötési folyamatának biztosítása érdekében, hideg időjárás esetén fagyálló adalékszerekkel, indokolt esetben hőlégbefúvással védekeztek.

Tiszakóródon a gátőrház építésénél is folyamatos volt a munkavégzés. Tavaly év végén a cserépfedés elkészült, a födémszigetelés, a homlokzati nyílászárók elhelyezésre kerültek. A belső munkálatok elvégzéséhez a fűtési lehetőséget kiépítették, így megkezdődött a belső falak építése, illetve az álmennyezet kialakítása, az elektromos hálózat kiépítése, a technológiai és padló hőszigetelés készítése, tartószerkezetek beépítése. A gátőrtelep közműbekötéseinek (elektromos áram, földgáz, ivóvíz, szennyvíz) intézése a szolgáltatóknál folyamatban van.

Az esős idő február elején folytatódott, amely hatására készültségi szintet meghaladó árhullám vonult le a Tiszán és a Túr folyón is. Az árhullám miatt fokozott megfigyelést kellett végezni a Túr jobb parti töltés részben humuszolt alsó 7 km-es szakaszán, ahol december közepe óta szünetelt a töltésépítkezés. Szerencsére a Tisza „kegyes volt”, csak a töltéslábig duzzasztotta vissza a Túrt, így az épülő leürítő zsilipnél összegyűlő belvizet a Túr töltésben még meglévő Hódossy zsilipen keresztül tudta fogadni a Túr.

A februári árvíz alatt sem szünetelt a szakfelügyelet, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai területi bejárást tartottak rendszeresen az épülő Tisza-Túr tározó beeresztő műtárgynál.

Tisza-Tur_tarozo

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. március 03., szerda 14:37, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat