Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Új szakaszmérnökség a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, Sellyén

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. január 08., péntek 10:58

2020. január 1-től új vezető került a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság élére, Bencs Zoltán személyében. Az új vezetés döntése alapján, a jelenleg két szakaszmérnökségből álló működési területünk egy új szakaszmérnökséggel bővült.

Az új szakaszmérnökség részben a Kaposvári Szakaszmérnökségtől levált Barcsi Felügyelőség, a Barcsi Folyami Felmérő Szolgálat, a Pécsi Szakaszmérnökségtől levált Drávasztárai Felügyelőség, valamint a Tapolcai tározó és a hozzá tartozó vízfolyások területeiből áll, összesen 1466,00 km2-en. Sellyei Szakaszmérnökség a sellyei székhelyű központból és három felügyelői körzetből-, valamint a Barcsi Folyami Felmérő és Kitűző Szolgálatból áll.

DDVIZIG_2021_01_07_A Sellyei Szakaszmernokseg epuleteA Sellyei Szakaszmérnökség épülete

A Sellyei Szakaszmérnökség kialakítása most zajlik. Jelenleg a szükséges létszám kialakítása van folyamatban.

A szakaszmérnökséghez tartozik a Dráva folyó magyarországi 138,2 km hosszú szakasza, valamint a Dráva bal-parti árvízvédelmi fővédvonal 82,77 km hosszban. Ezen kívül a szakaszmérnökség területén található számos „A” és „B” kategóriás vízfolyás is 530,45 km hosszan.A szakaszmérnökség területén található 2 db árvízvédelmi központ, 7 db gátőrház, 3 db szivattyútelep, valamint a Barcsi Folyami felmérő és kitűző szolgálat telephelye.  

A Sellyei Szakaszmérnökség feladatai közé tartozok a területén található vízfolyások fenntartási, üzemeltetési, belvíz-védekezési, folyam-szabályozási munkákon túl az árvízvédelmi művek fenntartása, üzemeltetése és az árvédekezési feladatok irányítása és ellátása. Ezen túl a terület érintett a „Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban” című KEHOP-1.3.0-15-2016-00014 azonosító számú projekt megvalósításával. A projekt 572,14 km2 területén 5 m3/s-os Drávai vízpótlás-szétosztás történik meg a meglevő és új csatornákon, melyek vízkormányzását több mint 60 új műtárgy biztosítja. A projekt ökológiai célú vízpótló és vízkormányzó rendszere egyéb-, például öntözési igények kielégítésére is alkalmas, illetve alkalmassá tehető a jövőben. A projekt megvalósulása után az „Ős-Dráva” program keretében elkészült vízfolyások, műtárgyak fenntartása is a szakaszmérnökség feladata lesz.

DDVIZIG_2021_01_07_A Sellyei Szakaszmernokseg mukodesi teruleteA Sellyei Szakaszmérnökség müködési területe

Lőrincz Gábor

Szakaszmérnök

Sellyei Szakaszmérnökség

Utolsó módosítás: 2021. január 08., péntek 11:01, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat