Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Virágeső a Tiszába

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. február 04., csütörtök 09:57

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ötfős delegációja február elsején, a Tisza élővilágának emléknapján a szolnoki Tiszavirág-hídról megkoszorúzta a szőke folyót, felidézve a 21 évvel ezelőtt bekövetkezett cianidszennyezést, egyúttal az utóbbi negyedszázad egyik legnagyobb vízügyes bravúrját.

Mint az sokak emlékezetében élénken él: 21 éve a romániai Nagybánya mellett egy ausztrál—román tulajdonú bányászati melléktermék-ülepítő cianidos zagytározó töltése átszakadt, s az onnan kiszabadult 100 ezer köbméternyi sejtméreg a Zazaron, a Láposon és a Szamoson keresztül bejutott a Tiszába. Olyan mérvű ökológiai sokk érte a szőke folyót, amelyre eddig nem akadt példa. A károk mérséklésére, a cianid koncentrációjának csökkentésére egyedül a Tisza-tónál nyílt beavatkozási lehetőség. Az akkor alkalmazott,  szakmai tankönyvekbe illő, tudatosan megtervezett és precízen végrehajtott, később találóan Noé bárkájának is nevezett vízkormányzási intézkedések - így a Kiskörei Duzzasztómű rendkívüli üzeme, a Tisza-tavi öblítő csatornák és ártéri fokok lezárása - együttesen lehetővé tették, hogy a Közép-Tisza vidékén a mérgező anyagot sikerüljön jelentősen felhígítani, s a szennyező csóvát a folyó medrében levezetni. Ennek köszönhetően a töltések közötti hullámtér, a holtágak és a Tisza-tó öblözeteinek páratlanul gazdag ökoszisztémája – a Tisza-tó vízfelületének 93 százaléka – gyakorlatilag nem károsodott. Ugyancsak a bravúros vízkormányzás eredménye, hogy Szolnok és környéke ivóvízellátását biztosító felszíni vízmű üzemét csak rövid ideig kellett korlátozni, és a Kiskörén elindított mesterséges árhullám nem okozott gondot a folyó alsó szakaszán, azaz a cianidos víz nem öntötte el a hullámtereket.

KOTIVIZIG0204Tiszakoszoruzas2 KOTIVIZIG0204TiszakoszoruzasLovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója, árvizes kolléganők társaságában megkoszorúzza a Tiszát

Laczi Zoltán

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. február 04., csütörtök 10:01, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat