Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2022. december 21., szerda 14:12

Esemény kezdete: 2022. december 21. 00:00, szerda

Esemény vége: 2022. december 21. 00:00, szerda

Helyszín: Budapest

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott. A megnövekedett vízmennyiséget a vízügy - már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve - visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges. A talajrétegek nedvességtartalmáról az Országos Vízügyi Főigazgatóság Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszere folyamatosan naprakész adatokkal szolgál.

A Tisza magyarországi és határontúli vízgyűjtőin az elmúlt tíz napban a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék - jellemzően eső - hullott. A Tiszán és a Bodrogon ennek következtében árhullámok indultak el, melyek Dombrád és Tokaj térségében tetőznek. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor sem a hazai, sem a külföldi területen nem érkezett újabb csapadék, és továbbra is igen hideg időjárás jellemezte a térséget, ezért az árhullámnak nem jött utánpótlása.

A folyóinkon levonuló árhullámok fontos vízpótlási lehetőséget jelentenek a jövőben előttünk álló aszályos időszakokra, ezért a vízügy mindenütt, ahol erre lehetőség nyílik, az érkező többletvizet csatornákba és tározókba vezeti a vízkészleteink növelése érdekében.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) a Tisza emelkedő vízállásából vasárnap estétől kezdve folyamatosan tölti a szabolcsveresmarti Rétközi-tavat: azóta összesen 4 millió 930 ezer m3-rel növekedett a tározóban lévő víztömeg. Ebből a mennyiségből egy esetleges vízhiány (aszály) esetén a Belfő-csatorna kettősműködésű rendszerén keresztül tudunk vizet biztosítani a gazdálkodóknak, emellett az élővilág védelmét is szolgáljuk.

A Szamos folyón érkező árhullám apadó ágában a Szamossályi tározó folyamatos feltöltése zajlott: tegnap estig 370 ezer m3 –rel gyarapodott a tárolt vízkészlet. A Hódos patak vízpótlását a Túr folyón levonuló árhullámból végzik kollégáink, aminek eredményeképpen eddig 80 ezer m3 folyóvíz került a patak medrébe.

Emellett a magas tiszai vízállást kihasználva Gávavencsellő térségében módunk nyílt a Lónyay árvízkapun keresztül a Lónyay-főcsatornában is magasabb vízszintet elérni, ami nemcsak a vízpótlás célját szolgálta, de a csatorna vizének minőségét is jelentősen javította.

Utolsó módosítás: 2022. december 21., szerda 14:15, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat