Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Hiába jön csapadék a héten, egyre több helyen kell készültségi fokozatot elrendelni a vízhiány miatt

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2022. március 28., hétfő 11:36

Esemény kezdete: 2022. március 28. 00:00, hétfő

Esemény vége: 2022. március 28. 00:00, hétfő

Helyszín: Budapest

Budapest, 2022.03.28. – Már 8 vízügyi igazgatóság területén kellett I., illetve II. fokú készültséget elrendelni a tartósan vízhiányos időszak miatt. Erre azért volt szükség, mert a vízügy aszálymonitoring hálózatának adatai alapján az ország csaknem egész területén tapasztalható enyhe vagy közepes mértékű vízhiány, és a következő napokban érkező csapadék sem hozhat számottevő javulást. Operatív beavatkozásként eddig mobilszivattyús vízpótlásra, valamint a szabad áramlást gátló akadályok eltávolítására volt szükség, de az öntözési szezonra vízvisszatartó és vízpótló intézkedésekkel is készülnek a szakemberek.

Tavaly év májusától a mai napig mintegy 2,5 havi csapadékhiány alakult ki hazánkban, csak 2022. márciusa pedig egyenesen 93%-al volt szárazabb a sokévi átlagnál.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző – köznapi elnevezéssel Aszálymonitoring - Rendszerének 112 állomása folyamatosan méri és szolgáltatja az aktuális hőmérséklet-, csapadék- és talajnedvesség-adatokat, melyekből a vízhiány mértékét jellemző ún. aszályindex számítható.  A helyzetértékelést és 10 napos előrejelzést segítő érték alapján a vízügyi szakemberek meg tudják határozni a szükséges beavatkozásokat és a vízpótlás mértékét, ezáltal elkerülhetők a még komolyabb aszálykárok. A rendszer ingyenesen hozzáférhető a gazdálkodók számárai is a https://vizhiany.vizugy.hu és a http://aszalymonitoring.vizugy.hu honlapon, illetve a DWMS nevű mobil applikáción keresztül, így ők is tervezni tudják az öntözés idejét, mennyiségét.

Az index alapján jelenleg az ország területének nagy részén (körülbelül 90%-án) enyhe vagy közepes vízhiány van, a rendszer 10 napos előrejelzése szerint a várható csapadék javít valamelyest a helyzeten, de a felhalmozódott csapadékhiány miatt ez nem lesz számottevő.

Az adatok figyelembevételével a belügyminiszter 2022. március 21-i kezdettel az ország egész területére tartósan vízhiányos időszakot hirdetett ki, melynek ideje alatt a vízhasználóknak - a vízügyi hatóságnak tett bejelentést követően, és a vízjogi engedéllyel biztosított mennyiségen felül - lehetőségük van egyszeri rendkívüli öntözési célú vízhasználatra, megszakítás nélkül legfeljebb egy hónap időtartamra. Ennek keretében ideiglenes szivattyúzás segítségével maximum 1200 m3/hektár vízmennyiség használható fel, 100 hektár nagyságot meg nem haladó terület öntözésére. Emellett az érintetteknek nem kell vízkészletjárulékot fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

Mivel az elmúlt öt évben a korábbi árvizekkel ellentétben a vízhiány lett a jellemző hazánkra, a 10/1997. (VII. 17.) KHVM rendelet 2021. évi módosításával az árvíz és belvíz mellett immár a vízhiány elleni védekezésben is használatosak lettek a készültségi fokozatok. „Az I., II., III. fokú, illetve rendkívüli készültséget az ország 84 vízhiánykezelő körzetére rendelhet el a vízügy és végezheti ennek megfelelően a vízhiány elleni védekezési beavatkozásokat.” - mondta Láng István, Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. -  „Jelenleg a 12-ből már 8 vízügyi igazgatóság (ÉDUVIZIG, DDVIZIG, ATIVIZIG, KÖVIZIG, KÖTIVIZIG, ÉMVIZIG, KDTVIZIG, TIVIZIG) területén kellett vízhiány elleni készültséget elrendelni: 4 körzetre I. fokút, míg 24 körzetre II. fokút, és a számuk várhatóan tovább nő. Eddig zömében mobil szivattyúk üzembe helyezésére, illetve a vízáramlást akadályozó torlaszok eltávolítására, csatornák tisztítására volt szükség, de ez kiegészülhet további intézkedésekkel, mint a gravitációs vagy szivattyús vízszolgáltató rendszerek (csatornák, víztározók, szivattyútelepek) vízpótlása, a vízveszteséget okozó szivárgások javítása, vagy a meder vízcseréje.tette hozzá a főigazgató.

Csapadékot a vízügy sem tud „varázsolni”, de a vízkészletek betározásával, a Tisza-tó és a kisebb víztározók, holtágak és halastavak feltöltésével, zsilipek megnyitásával, illetve vízátadással a szolgálat készül a hosszan tartó aszályra az öntözési szezonban. Ezek az intézkedések nem csak a mezőgazdaság megnövekedett vízigényét elégítik ki, hanem az egyéb területek vízellátását, vizes élőhelyek fenntartását, és a turizmus érdekeit is szolgálják.

Utolsó módosítás: 2022. március 28., hétfő 15:43, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat