Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Ritkán megvalósítható méréssorozatot végezhetett el a vízügy a rendkívül alacsony vízállásnak köszönhetően

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2021. november 03., szerda 08:56

Esemény kezdete: 2021. november 2. 00:00, kedd

Esemény vége: 2021. november 2. 00:00, kedd

Helyszín: -

A csapadékszegény időjárás következtében rendkívül alacsony lett a Duna vízszintje az utóbbi hetekben, ami azonban lehetőséget adott a szakembereknek arra, hogy a szokásosnál is precízebben mérjék meg a vízhozamot, illetve a vízszintet az egyes ellenőrzőpontokon. Az úgynevezett kisvízszint-rögzítés friss adataival a folyó hazai szakaszán biztonságosabbá válik a hajózás és pontosabbá a hidrológiai előrejelzés. A méréssorozatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával a győri, a budapesti és a bajai vízügyi igazgatóság végezte az elmúlt hétvégén.

Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében a Duna magyarországi szakaszán igen alacsony vízállás alakult ki, aminek következtében a Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ágba már 38 napja szivattyúval kell pótolni a vizet az élővilág védelme és a vízminőség megőrzése érdekében.

Budapesten a ma reggel mindössze 87 cm volt a folyó vízszintje. Ilyen kis értékek átlagosan csak kétévenként fordulnak elő, ám ez a szomorú állapot ritka lehetőséget kínált a vízügy szakembereinek egy speciális felméréssorozatra. Mivel a következő napok esőzései miatt vízszintemelkedés várható, az elmúlt hétvégére tűzték ki a méréseket.

A vizsgálatok során a Duna több száz kilométeres hazai szakaszán a meghatározó helyszíneken pontosíthatták a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának adatait.

Az úgynevezett kisvízszint-rögzítést - vagyis egy igen alacsony mederteltségű időszakban a vízszintek és vízhozamok egyidejű mérését - az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinációjával három dunai vízügyi igazgatóság, a győri, a budapesti és a bajai végezte.

A friss adatok jelentős mértékben hozzájárulnak a biztonságosabb dunai hajóút kijelöléséhez, illetve pontosabb aszály-előrejelzések készítéséhez.

Utolsó módosítás: 2021. november 03., szerda 09:00, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat