Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A 2021/2022. téli időszak hóvízkészleteinek alakulása a Tisza vízgyűjtőjén

Tartalomfelelős: Csík András, osztályvezető

2022. május 12., csütörtök 14:25

A Tisza vízgyűjtőjén, a hóban tárolt vízkészletek alakulásának folyamatos követése az árvízvédelmi felkészülés része. A tavaszi időszakban az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a tél folyamán felhalmozódott hó mennyiségének változását, az olvadás intenzitását.

Hosszú évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a Dunához viszonyítva a Tiszának az alacsonyabb, lényegében 2000 méterig terjedő magasságú vízgyűjtőjén szorosabb a hóban tárolt vízkészlet mennyisége és a tavaszi vízjárás közötti kapcsolat, de nem kizárólagos. Magas és alacsony hóvízkészlet esetén is előállhat olyan időjárási helyzet, pl. hirtelen felmelegedéssel egy időben hulló nagy mennyiségű eső, amely hatására komolyabb árhullámot előidéző intenzív olvadás indulhat el.

Az elmúlt téli/tavaszi időszak hóhelyzetének elemzéséhez tekintsük át a 2021/2022. év hóvízkészlet grafikonját a Tisza vízgyűjtő Szeged feletti területére vonatkozóan. A grafikon a felhalmozódott hóban tárolt vízkészlet alakulását mutatja magassági bontásban.

hohalmozodas_tisza

 A Tisza vízgyűjtő Szeged feletti területén felhalmozódott hóban tárolt vízkészlet (km3)

(forrás: www.hydroinfo.hu, 2022.05.10.)

Az ábrán látható, hogy már december elején megindult a hó felhalmozódása, és január elejéig lassan, de fokozatosan emelkedett a mennyisége. A december első három hetét átlag körüli, a hónap végi napokat pedig átlag feletti hóvízkészlet jellemezte. Január elején a vízgyűjtő száraz, és az évszakhoz képest meleg időjárása átmeneti olvadáshoz vezetett, viszont a folytatásban eltérő intenzitással, de ismét folyamatosan nőtt a felhalmozódott hó mennyisége. Elsősorban a Tisza felső szakaszán és a Bodrog vízgyűjtőjén hullott nagyobb mennyiségű szilárd halmazállapotú csapadék. Az idei téli időszak maximális hóvízkészlete február 9-én 4,63 km3 volt, ami 56%-kal magasabb a sokévi átlagos értéknél.

Ettől az időponttól az átlagosnál melegebb idő hatására nagyjából egyenletes, lassú olvadás kezdődött. Az első tavaszi napon, március 1-én a hóvízkészlet értéke 3,55 km3-re, a hónap közepére 3,19 km3-re csökkent, majd a csillagászati tavasz kezdetével további, igen intenzív olvadás kezdődött. Április első napjaira az 1000 m feletti területeken még maradt kevés (0,35 km3) hó, de május közepére a vízrendszer magasabban fekvő területein is jellemzően már teljesen elolvadt.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a Tisza szegedi vízgyűjtő területén felhalmozódott hóban tárolt vízkészlet mennyisége a mögöttünk álló téli hónapokban jórészt átlag felett alakult. A hóvízkészlet lassú, egyenletes csökkenése a viszonylag meleg tél végi időjárás következtében hamar, már februárban megkezdődött, és március közepétől a felhalmozódott hó nagyon gyorsan olvadt. A 2022. év első három hónapjának rendkívül csapadékszegény időjárása következtében az intenzíven olvadó hó sem tudott jelentősebb árhullámot okozni a folyón, csupán április első napjaiban, a Tiszabercel-Kisköre felső közötti folyószakaszon emelkedett néhány vízmérce szelvényben a vízszint az I. árvízvédelemi fokozat szintje fölé, de komolyabb beavatkozásra nem volt szükség.

Spitzerné Farkas Márta

Országos Vízjelző Szolgálat

Utolsó módosítás: 2022. május 12., csütörtök 15:46, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat