Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

2023. évi Országos Árvízvédelmi, Folyó- és tógazdálkodási Értekezlet

Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, kiemelt műszaki referens

2023. május 08., hétfő 10:46

Az idei évben április 26-27-én tartottuk meg a 2023. évi Országos Árvízvédelmi, Folyó- és tógazdálkodási Értekezletet Miskolctapolcán, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szervezésében.

20230427_114949

Az értekezlet célja évről évre, hogy teret adjon a szakmát érintő átfogó, kiemelt jelentőségű ügyek megvitatására, a problémák feltárására és lehetőséget nyújtson a vízügyi ágazatban dolgozók számára kapcsolatok építésére, egymás megismerésére.

Az első napon Láng István főigazgató és Dobó Kristóf árvízvédelmi főosztályvezető megnyitója után a folyó- és tógazdálkodásé, valamint a hajózásé volt a főszerep. Szó volt a Balaton, a Kis-Balaton és a Velencei-tó vízpótlásáról, vízminőségi problémáiról, valamint a Dráva szabályozásáról. A második szekcióban betekintést nyerhettünk a vízügyi hajóflotta állapotába, a hajóútkitűzés rejtelmeibe és az intelligens bóják és parti jelek használata nyújtotta lehetőségekbe és akadályokba. A nap zárásaként a Miskolctapolcai Ősparkban tehettünk sétát.

A második napon az árvízvédelemre helyeződött a hangsúly. Lokális érdekességként felmerült Szeged belvárosának árvízvédelmi rendszere, illetve a Tisza-Túr árvízszint-csökkentő tározó projektjének tervezési és építési folyamatának tapasztalatai. Operatív jellegű előadás során hallhattunk a védelmi készletek felülvizsgálatáról és a Műszaki Biztonsági Szolgálat helyzetéről. A teljes ágazatot érintő szakmai kérdésként felmerült az ÁKK felülvizsgálata, a nagyvízi medret érintő geotechnikai eredetű kockázatok, a vízfolyások morfológiai változásainak vizsgálata, hogy milyen vízvisszatartási lehetőségekkel élhetünk a jövőben és végezetül, hogy milyen segédanyagok összeállításával segíthetjük hozzá a kollégákat a sikeres védekezéshez.

Az esemény zárásaként dr. Antal Örs főosztályvezető-helyettes megköszönte a részvételt, az ÉMVIZIG kollégáinak a remek szervezést és átvette az Árvízvédelmi, Folyó- és Tógazdálkodási Konferenciák és Értekezletek Vándor homokzsákját, melynek sorsát még homály fedi, így nem lehet tudni, kit illet a következő értekezlet szervezésének joga.

 

Utolsó módosítás: 2023. május 08., hétfő 10:49, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat