Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Most már világos! Avagy változások és lehetőségek az új EU-s Ivóvíz Irányelvben

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2021. március 12., péntek 13:10

mostmarvilagos3

Részlet Bert Leemant előadásából, ami jól összefoglalja az új Irányelv lényegét:

mostmarvilagos4

mostmarvilagos5

A fenti diák fordítása:

Mi az újdonság az új Ivóvíz Irányelvben?

aktualizálja a már létező biztonsági standardokat + a „figyelő lista” mechanizmust: Aktualizálja a már létező biztonsági standardeket a legújabb WHO-s ajánlások tükrében, Felülvizsgált határértékek: antimon, bór, króm, ólom, szelén, Új jellemzők: New parameters: biszfenol A, klorát, Klorit, halogén-ecetsav (HAA5), Microcystin-LR, PFAS – összérték, PFAS értéke, urán, A Bizottság az első megfigyelő listát 2022. január 12-ig összeállítja (Béta- Ösztradiol és Nonil-fenol) az egész ellátó rendszer láncolatát lefedő „kockázatalapú megközelítés” („risk-based approach” - RBA) bevezetése, a vízhez való hozzájutás: minden tagország kötelessége, hogy fejlessze, illetve fenntartsa a megfelelő minőségű vízhez való hozzájutást mindenki számára, különösképpen a sérülékeny, illetve periférián élő társadalmak számára, Jobb átláthatóság a fogyasztóknak a vízellátás hatékonysága és hatásossága és az intézkedések a vízszivárgások megakadályozása érdekében, az ivóvízzel kapcsolatba kerülő anyagok, illetve összetevőkről szóló cikkelyek.

 Az átfogó előadásában kitért a változásokat, kihívásokra és a különböző hatásokra, melyeket az Irányelv fog gyakorolni a Duna régió vízügyi ágazatára is.

Általánosságban elmondható, hogy a Direktíva aktualizálja a már létező biztonsági sztenderdeket, bemutatja a „figyelő lista” mechanizmusát és egy „kockázat alapú megközelítést” proponál, amely lefedi a teljes ivóvíz szolgáltató rendszer láncolatát egészen a forrástól a vízcsapig. Arra kötelezi a tagországokat, hogy mindenki számára biztosítsák az ivóvízhez jutást különösen a sebezhető társadalmi rétegek és a periférián élők számára. Ugyanakkor a vízszolgáltatás minősége és hatékonysága tekintetében jobb átláthatóságot is eredményez a fogyasztók számára, a vízzel érintkező anyagok és termékek számára pedig a vízminőségi standardokat illetően harmonizációt.

 

Előző - 1   2. oldal   3   - Következő
Utolsó módosítás: 2021. március 12., péntek 13:19, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat