Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Most már világos! Avagy változások és lehetőségek az új EU-s Ivóvíz Irányelvben

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2021. március 12., péntek 13:10

mostmarvilagos6

mostmarvilagos7

A tagországoknak az Irányelvet, jogi szempontból 2023. januárjáig kell a gyakorlatba ültetniük.

Az előadást követően Walter Kling, a webinárium házigazdája és egyben az IAWD[1] elnöke, felkérte a többi előadót is a hozzászólásra.

mostmarvilagos8Fotó: Katerina Schilling, PhD, Communication and Program Manager, IAWD

Így szólt hozzá elsőként Anna Pomassl, az Osztrák Gáz és Víz Társaság képviselője, aki méltatta a kockázat alapú megközelítést. Ugyanakkor ki is emelte, hogy ez, egyben egy terhet is jelenthet a szolgáltatóknak, a költségek és a munkaerő tekintetében, melyek szükségesek a monitoring és beszámolási kötelezettségek teljesítéséhez. Ezeket a kötelezettségeket az Irányelv ír. A teljesítés egyik sarkalatos pontja a statisztikai kérések megválaszolása. 

A hozzászólások sorát Mihaela Vasilescu, a romániai „SC Aquatim” képviselője folytatta. Vasilescu egy pozitív hatást vár az új Irányelvtől a közegészségügyet érintően. Gondolt itt a nem megfelelő vízminőség, egészségre gyakorolt hatását a térség bizonyos országainál. Azonban tudja azt is, hogy a sikerhez feltétlen szükség van az érdekeltekkel való kommunikációra és a velük való jó együttműködésre. „Mindenkit be kell vonnunk a végrehajtásba a kezdetek kezdetétől fogva” – mondta, mintegy felhívásként arra, hogy milyen fontos a képzések fejlesztésének és a tudás transzferálás módjának ismerete.

Filip Wanner, a Vodovody a Kanalizace Beroun projekt menedzsere felszólásában – melynek minősége sajnálatos módon rossz volt – a kihívásokra fókuszált, különösen a kisméretű vízellátókat érintőkre, melyek nagy számban vannak Csehországban. Az egyik ilyen kihívás például a csövekből származó vízszivárgás, és az ebből számított index hiányzása az elemzési rendszerükből, melyek sok esetben a kis vízellátó hálózatoknál egy növekvő fenntartási költséget eredményez.

Ezen hozzászólások egy élénk eszmecseréhez vezettek, amely minden témát lefedett: a hazai szinteken történő megvalósítástól, a vízátvezetési időtartamig.

A komplex, 75 perces megbeszélés végén, Walter Kling azzal foglalta össze a webináriumot, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy az Irányelv megvalósítása egy közös felelősségű folyamat lesz, melyhez egy bizonyos mértékű rugalmasságra szükség lesz, mert az országok eltérők, ebből következően különbözőképpen tudnak alkalmazkodni az egyes feltételekhez. Az IAWD és a DWP az Irányelvnek köszönhetően egy erős támogatottságot érez a kapacitásfejlesztési erőfeszítéseik terén is.

A program közben és végén kérdések feltevésére adtak lehetőséget a Szervezők, melyek mindegyike megválaszolásra is kerültek.

További információ, az előadásanyagok és a webináriumról készült videofelvétel a DWP honlapján, az alábbi linken keresztül:

https://www.iawd.at/eng/event/626/details/w/0/now-its-clear-changes-and-chances-in-the-revised-drinking-water-directive/

A második „KnowNow (Most már tudom!)” webinárium március 18-án, 13:30 – 14:45-kor lesz, melynek központjában a szanitációs rendszerek és a most aktuális EU városi Szennyvízkezelési Irányelv áttekintése lesz.

Az online webináriumon az OVF részéről részt vett: Horváth Balázs, osztályvezető és Szabó Katalin, nemzetközi referens.

Készítette: Szabó Katalin, nemzetközi referens, Nemzetközi Osztály, Országos Vízügyi Főigazgatóság


[1] International Association of Water Service Companies in the Danube River Catchment Area – azaz magyarul: a Duna folyó vízgyűjtő területén lévő, Vízellátással foglalkozó Cégek Nemzetközi Szervezete

Előző - 1   2   3. oldal  
Utolsó módosítás: 2021. március 12., péntek 13:19, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat