Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Rendhagyó kezdéssel indultak a legújabb nemzetközi projektek

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2020. október 08., csütörtök 14:36

Rendhagyó kezdéssel indultak a legújabb nemzetközi projektek

 

2020 második félévétől több, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) partnerségével megvalósuló nemzetközi projekt vette kezdetét. A nemzetközi projektek hagyományosan úgynevezett „kick-off meeting”-gel, azaz nyitó rendezvénnyel kezdődnek, azonban a tavasz óta tartó járványügyi helyzet miatt valamennyi rendezvény az online térbe helyeződött át. Az alábbiakban, az induló nemzetközi projektek keretében lezajlott online konferenciákról olvashatnak.

Az induló projektek közül kiemelendő a Tid(y) Up című projekt, amely az Interreg Duna Transznacionális Programjának támogatásával fog megvalósulni. A projekt kiemelt célja a Tisza, illetve mellékfolyóinak műanyagszennyezésének feltérképezése. A projekt nyitó rendezvénye a járványügyi intézkedések miatt online formában kerül megrendezésre 2020. november 5-én (regisztrálás határideje: novmeber 3.) az ÖKOINDUSTRIA környezetvédelmi szakmai konferencia és vásár elő programjaként. Az esemény élőben követhető, az alábbi linken elérhető regisztráció után.

A Főigazgatóság története során először vesz részt az EU kutatás-fejlesztési tevékenységeket célzó programja, a Horizon2020 által támogatott projektben. Az OPTAIN projektben 15 európai ország 22 partner intézménye vesz részt. Célja, olyan technológiák meghatározása Európa különböző biogeográfiai[1] régióiban, melyek hatékonyan segítik elő a vízgyűjtő léptékű tápanyag hasznosítást és visszatartást. A projekt nyitó rendezvénye idén szeptemberben került volna megrendezésre Berlinben, azonban a COVID-19 járvány miatt a rendezvény online formában került megtartásra.

Az OVF partnerségi együttműködések mellett, úgynevezett stratégiai partnerként (ASP) is részt vesz több induló, illetve nemrégiben indult projektben. A járványügyi intézkedések miatt ezen projektek is online konferenciák keretében vették kezdetüket.

2020 tavaszán indult a Ljubljanai Egyetem vezetésével a TEACHER-CE című projekt, melyben az OVF, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) stratégiai partnereként vesz részt. A projekt, a tavaly sikeresen befejeződött PROLINE-CE című (az OVF partnerségével megvalósult projekt) folyománya, célja pedig egy olyan eszköz kifejlesztése, amely lehetővé teszi a fejlett és ellenőrzött megoldások integrálását az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében, figyelemmel a fenntartható hosszú távú stratégiai jövőképekre, melyek a különböző politikákat, ágazatokat és közigazgatási szinteket kötnek össze.

Szintén a KÖTIVIZIG stratégiai partnereként kapcsolódik be az OVF, az idén szeptemberben indult IDES című projektbe, melynek célja a vízminőség és ökoszisztéma szolgáltatások javítását célzó ártéri gazdálkodási terv kidolgozása.

Az OVF stratégiai partnerként működik közre a DanubeHazard M3C című projektben, melynek célja a folyókba kerülő veszélyes anyagok okozta szennyezés visszaszorítása.

A projektek megvalósítása jelen körülmények között sem állt meg, minden szervezet törekszik arra, hogy a kiszabott időkeretek között sikeresen lebonyolítsa a projekteket.

 

A felsorolt projektek weboldalai:

Tid(y)Up: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/tid-y-up

TEACHER-CE: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/TEACHER-CE.html

OPTAIN: https://www.optain.eu/

IDES: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/ides

DanubeHazard M3C: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-hazard-m3c

 

Budapest, 2020.10.07.

Készítette: Csatári Norbert, nemzetközi projekt koordinátor referens, Országos Vízügyi Főigazgatóság


[1] Növényzeti és éghajlati tulajdonságok alapján meghatározott régió. Az EU 15 korábbi tagállamán belül hat biogeográfiai régiót jelöltek ki (boreális, kontinentális, alpin, atlantikus, mediterrán, makaronéziai). Magyarország csatlakozásával a régiók sora egy új, Magyarország teljes területét lefedő Pannon régióval egészült ki. A Pannon biogeográfiai régióban számos védendő olyan faj és élőhely típus, ún. "pannonikum" található, amely a korábbi tagállamok területén nem fordul elő. Ezek élőhelyeit Magyarországnak is szakmai szempontok alapján, önállóan kellett meghatároznia a Natura 2000 területek kijelölésével.

 

Forrás: http://www.terport.hu/fogalomtar/biogeografiai-regio

Utolsó módosítás: 2020. november 10., kedd 10:26, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat