Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

DANUBE STREAM

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2018. január 11., csütörtök 16:20

 

Intelligens, integrált és harmonizált vizi közlekedés

Danube STREAM – Közös cél egy közös folyóért

Az Európai Unió legfőbb célja, hogy növelje belföldi hajózás arányát, mint biztonságos és környezetbarát közlekedési módot. A Danube STREAM ehhez a vízi hatóságok közötti nemzetközi együttműködés fejlesztésével és a dunai közlekedési folyosó vízi közlekedés harmonizációjával járul hozzá.

Egy hatékony, környezetbarát közlekedési hálózat megalapításához és fenntartásához a Dunán és hajózható mellékfolyóin a fő szempont egy hatékony vízi közlekedési infrastruktúra kialakítása és fejlesztése. Továbbá figyelembe véve a közös hajózási szabványokat és eszközöket a projekt eredménye egy felhasználó barát információs szolgáltatás.

Ez tartalmaz egy weboldalt a dunai hajózási információkról (www.danubeportal.com) és egy információkat és koordinációs adatokat megjelenítő platformot, egy Duna menti elektronikus belföldi hajózási térképet (www.d4d-poratl.info).

Ezek a weboldalak képesek gyors információ továbbításra a vízi infrastruktúra aktuális állapotairól, a felhasználók felé.

A projekt ideje alatt különböző kísérleti tesztek folynak majd, fejlesztve ezzel az infrastruktúrát és a vízi utak karbantartását a legújabb technológiát alkalmazva.

Továbbá, a szakértőkkel való együttműködés Európa minden részéről biztosítják a környezetvédelmi irányelvek érvényesülését a vízi utakra vonatkozó intézkedésekben.

A Danube STREAM projekt egy korábbi együttműködés folytatásaként működik, mely 2009-ben indult a dunai vízi közlekedési irányítószervek között és hatékonyan lefedi a megelőző projekt eredményeit (NEWADA duo projekt, a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködés keretében).

A Danube STREAM projekt lefolyása alatt a következő tevékenységek a meghatározók

Rendszeres koordinációs találkozók a projektmenedzsereknek (Igazgatótanácsi ülések) Közös szabványok kidolgozása (pl.: a vízi közlekedési szolgáltatás minimum szintjeinek naprakésszé tétele) Fejlett felhasználó-orientált információs szolgáltatások (pl.: korszerű FIS és D4D weboldalak, korszerű Belföldi Elektronikus Navigációs Térképek (Inland Electronic Navigational Charts ->IENCs) Korszerű vízi közlekedés irányítási eszközök (pl.: nemzetközi hajózási útvonal jelző, kikötő foglalási ellenőrző eszköz, függőleges híd térköz felmérés) Stratégiai kommunikáció (pl.: Többnyelvű Duna Szójegyzék, évenkénti Közös Duna Jelentés) Érintettekkel együttműködés (ökológiai, navigálás), összhang a politikai szinttel (Duna Régió Stratégiája, szoros együttműködés a már futó tevékenységekkel (mint a FAIRway Danube projekt, RIS COMEX DANUBEparksCONNECTED)

Partnerek:

A Danube STREAM projektben 7 ország 9 szervezete vesz részt

Ausztria: via donau –vezető partner Szlovákia: Szlovák Vízgazdálkodási Vállalkozás Magyarország: Rádiós segélyhívó én Infokommunikációs Országos Egyesület Magyarország: Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Horvátország: Belföldi Vizi közlekedési Hivatal Szerbia: Fejlesztési, közlekedési és infrastruktúra Minisztériuma, Belföldi Vizi   közlekedésért felelős Igazgatóság Bulgária: Végrehajtó Bizottság a Duna folyó feltárására és karbantartására Románia: Alsó-Dunai Folyami Igazgatóság Románia: Hajózási Csatornák Igazgatósága

Kapcsolódó Stratégiai Partnerek

Német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúraügyi Minisztérium Duna Bizottság Nemzetközi Száva Medence Bizottság DANUBEPARKS- Duna menti védett területek hálózata

További információ:

www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-stream

www.ovf.hu/hu/hirek-ovf/danube-stream-projekt-intelligens-dtp1

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2019. május 03., péntek 09:58, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat