Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

CEFRAME - Európai Árvízi Kockázat Elemzés és Menedzsment

Tartalomfelelős: Pákozdi József, referens

2013. november 20., szerda 10:12

Befejezett project


ceframe
Közép-Európai Árvízi Kockázat Elemzés és Menedzsment

Central European Flood Risk Assessment and Management


A XXI. század első évtizedében lezajlott, Európa szerte súlyos károkat okozó árvízi események felhívták a figyelmet a hidrológiai állapotok megváltozására és a meglévő védelmi rendszerek hiányosságaira. Az Európai Unió parlamentje a kedvezőtlen folyamatokat érzékelve létrehozta az EU Víz Keretirányelv kiegészítésére az EU Árvízi Irányelvet (2007/60/EK), melynek végrehajtását minden tagállamrészére kötelezővé tette. Az intézkedés célja az egységes szemléletű árvízi elöntési kockázatkezelés kidolgozása a határon átnyúló vízgyűjtőkre Európai Unió területén.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Országos Vízügyi Főigazgatóság, mint Magyarországi országos szintű partner az EU Árvízi Irányelvében megfogalmazott követelményeknek megfelelő, valamint a magyar nemzeti metodikai előírásokkal is harmonizáló, a Lajta folyó ármentesített öblözeteire veszély- és kockázati térképek, valamint kockázatkezelési terv-javaslatok elkészítését valósítja meg egy EU által támogatott projekt keretében, melynek címe:  - CEFRAME - Central European Flood Risk Assessment and Management (Közép-európai Árvízi Kockázat Elemzés és Menedzsment).

Nemzetközi szinten négy szomszédos partnerország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország vesz részt a projektben.

A projekt célterülete a Lajta folyó és öblözetei: Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Levél, Rajka és Bezenye térsége.

 

Projekt várható eredményei:

Osztrák féllel egyeztetett Lajta hidrológia befejezése, elkészítése Veszély- és kockázati térképek a Lajta folyó magyarországi szakaszára osztrák fél közreműködésével, kockázatkezelési tervjavaslatok megfogalmazása Vízkárelhárítás során hatékony terepi együttműködés céljára négynyelvű kifejezésszótár létrehozása és elérhetővé tétele Nemzetközi tapasztalatokat bemutató "legjobb gyakorlat" workshop "National Info Day" hazai eredményeket bemutató lakossági rendezvény (2012 szept. 28.) Nemzeti szabványokat és vízkárelhárítási stratégiákat összegző dokumentum Területhasználat és érzékenység figyelembe vételével kárpotenciál meghatározás Egyeztetett nemzetközi akcióterv-javaslat kockázatcsökkentésre Regionális stratégia és metodikai koncepció az eredmények implementálására

 

ceframe
 

 A projekt honlapja elérhető a következő webcímen: www.ceframe.eu


 

Utolsó módosítás: 2014. december 05., péntek 11:30, Vass Zsuzsanna
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat