Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

NEWADA duo - Dunai víziút fenntartók hálózata - Információ és ügyfélorientáció

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2014. december 09., kedd 08:45

 Befejezett projekt


nevada_duo_logok

 

Dunai víziút fenntartók hálózata - Információ és ügyfélorientáció

(Network of Danube Waterway Administrations - Data and user orientation)

N E W A D A    d u o


Pályázat kódja: SEE/D/0066/3.1/X 
Pályázat össz bruttó értéke: 65 736 675 Ft (bruttó)
Kezdés időpontja: 2012.10.01.
Tervezett befejezési időpont: 2014.12.31.

A Newada duo-nak köszönhetően fejlődésnek indult a dunai hajózás. A projekt keretében létrejött Danube FIS portál segítségével a felhasználók a hajóúttal kapcsolatos információkat egységes formában kapják meg.  Az eddig elért eredmények igazolják a nemzetközi együttműködés folytatásának szükségességét.

Az Európai Unió egyik fő célkitűzése, hogy a teherszállítás az utakról és a vasútról átterelődjön a vízi utak irányába. A Duna természetes és környezetbarát közlekedési útvonal. Nagy teljesítmény-potenciállal rendelkezik, amely relatíve kis költségekkel használható. Ám ezen előnyök kihasználtsága meglehetősen alacsony. Annak érdekében, hogy kihasználtsága és hatékonysága növekedjen, hét Duna menti ország fogott össze. A Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Program keretében jött létre az úgynevezett NEWADA duo projekt, amely 9 projektpartner bevonásával valósult meg. Hazai tagjai az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. A projekt 2012 októberében indult és 2014 decemberében lezárult. Teljes költsége 2,2 millió euró volt.

A Newada duo projekt célkitűzése a vízi útért felelős hatóságok közötti együttműködés javítása, valamint a dunai vízi út egységes szolgáltatási színvonalának elérése. A projekt keretében létrejött a Danube FIS portál, amely óriási előrelépést jelent a felhasználók számára. A portál a hajóúttal kapcsolatos statikus és dinamikus információkat egységesített formában tartalmazza a Duna teljes szakaszára vonatkozóan. Megmutatja a telepített hotspotok pontos helyét, amelyek információt nyújtanak a gázlók aktuális helyzetéről. A felhasználó tájékozódhat a kikötők, veszteglőhelyek és Zöld Szigetek pontos helyéről. A Zöld Szigetek úszóművek, amelyek egyebek mellett összegyűjtik a hajókon keletkező, a környezetre ártalmas anyagokat és szemetet.

Emellett készültek belföldi elektronikus- és papír alapú hajózási térképek, valamint egy kikötő és lekötő hely atlasz. Az atlasz egy olyan katalógus, amely az összes dunai kikötő és lekötő helyet tartalmazza. A kikötő fizikai helyén kívül a katalógus további információkat is ad. Tájékoztat hulladéklerakó lehetőségekről, friss víz vagy villamos energia ellátás lelőhelyéről. Ezzel a felhasználók teljes körű információt kapnak a kikötőről és az infrastrukturális lehetőségekről.

newada_duo_terkep

Érintett területek: A konzorcium 7 dunai ország 9 projektpartnerből áll.

(Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Magyarország)

Az eddig elért eredmények bizonyítják az együttműködés eredményességét, és jó alapot adnak a további fejlesztésekre. A Duna-menti vízi út fenntartó hatóságok vezetői megállapodtak abban, hogy a közös munkát a projekt lezárása után is folytatni fogják.


A project hivatalos honlapja elérhető a http://www.newada-duo.eu/ címen.

Utolsó módosítás: 2015. január 15., csütörtök 13:56, Vass Zsuzsanna
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat