Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A gátakat megerősítve várják a Dráva tetőzését Drávaszabolcs térségében a vízügyes szakemberek

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2023. augusztus 10., csütörtök 14:24

Esemény kezdete: 2023. augusztus 10. 00:00, csütörtök

Esemény vége: 2023. augusztus 10. 00:00, csütörtök

Helyszín: Budapest

A Dráván levonuló árhullám Szentborbásnál ma hajnalban az előrejelzett (590 cm) értéken tetőzőtt. Drávaszabolcsnál a következő 24 órában is fokozott készültség mellett várják a tetőzést a vízügyi szakemberek, amely akár új rekordot is hozhat. Az elmúlt napokban homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 31 települést kell megvédeni. Mindeközben a Rábán Győrnél a tetőző vízszint 450-470 cm körül alakulhat.

A Rábán az árhullám levonulása továbbra is zavartalan, mely jelenleg Árpás térségében tetőzik. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelő- és járőrszolgálatot tartanak, de eddig különösebb probléma nem jelentkezett.

Győrben a vízállás várhatóan ma délután eléri a rakpart szintjét. A város térségében is megemelkedő vízhozam nagyobb tömegű uszadékot szállíthat.

Az elmúlt napon a Mura vízgyűjtőjén 5,9 mm, a Dráva felső területén 3,9 mm eső esett, amely érdemben nincs hatással a magyar szakasz árvízi helyzetére. A következő hat napban jelentős esőre nem lehet számítani a vízgyűjtőkön.

A Mura Letenyén a hétfői tetőzést követően kezdetben rendkívül lassan apadt, majd tegnap a déli óráktól intenzívebbé vált az üteme.

A Dráva szerda este Barcsnál tetőzött, amely csütörtök hajnalra elérte Szentborbás térségét. A Szentborbás alatti szakaszon III. fokot meghaladó, a valaha mért legmagasabb vízállás közeli árhullám alakulhat ki Drávaszabolcs térségében. Ezen a védekezési szakaszon is felkészülten, 24 órában figyelik és várják a vízügyesek az érkező víztömeget, hiszen 1972 óta most először közelíti meg az akkor mért legmagasabb (596 cm) vízszintet. Ez mindenképpen új tapasztalatokat hoz a vízügy életébe a fiatal szakemberek számára. A drávai árhullám levonulása, illetve a tetőzési időpontok és magasságok jelentős mértékben függnek a dubravai vízerőműből történő eresztés mértékétől és ütemétől. A tetőzés Drávaszabolcsnál pénteken várható, elhúzódó tetőzéssel.

A Sajó felső szakaszán lassult az apadás üteme, ugyanakkor a hazai középső szakaszon a vártnál gyorsabban csökkentek a vízszintek. A következő egy hétben a Sajó-Hernád vízrendszer, valamint a Bódva és a Tarna már mindenhol apadó tendenciát mutat.

A Duna Budapestnél kisebb árhullámmal vonult le, amely a tegnapi napon már lassú apadásnak indult. A magyarországi szakaszon sehol nem kellett készültséget elrendelni.

Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok. A Rába, a Mura, a Dráva mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek.

Utolsó módosítás: 2023. augusztus 10., csütörtök 14:33, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat