Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Az áradást követő védekezés felmérésekkel, helyreállításokkal folytatódik

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2023. augusztus 13., vasárnap 13:55

Esemény kezdete: 2023. augusztus 13. 00:00, vasárnap

Esemény vége: 2023. augusztus 13. 00:00, vasárnap

Helyszín: Budapest

A Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál ugyan 10 cm-rel elmaradt a valaha mért legmagasabb vízszinttől, de korántsem ért véget a vízügyes kollégák számára a munka. A Dráva 586 cm-es tetőzését követően a levonuló ár komoly árvízi jelenségeket hozhat a felszínre.  A fokozott figyelőszolgálat folyamatosan készenlétben áll és szükség esetén azonnal beavatkozik a töltések mentén.

Jelenleg továbbra is több, mint 160 km-en van elrendelve árvízvédelmi készültség az országban. Csapadékutánpótlásra a következő napokban nem kell számítani a vízgyűjtők területén, így tehát nincs utánpótlása az árhullámoknak. Mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek, ezért a felméréseket követően több helyen a legmagasabb fokozatról II. fokra mérsékelhetik a készültségi szinteket.

A Rába Győrnél a pénteki 435 cm-es tetőzését követően lassú apadásnak indult, azonban a jelentős vízhozam miatt a Mosoni-Dunán jelentősen megnövekedett a vízsebesség a Rába torkolatnál. Hamarosan megkezdődhet a felgyülemlett uszadék elszállítása a vízi közlekedés biztonságossá tétele érdekében.

A Mura teljes szakaszán folytatódik az apadás, megindulhatnak a helyreállítási folyamatok, az esetleges károk felmérése, a töltéskorona rendezése.

A Dráva vízszintje Drávaszabolcsnál az elnyúló tetőzés után mérsékelt, de ütemes apadásnak indult. A vízügyes kollégák azonban még folyamatos készenlétben vannak, hiszen a levonuló ár következtében helyenként kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkeznek, melyek azonnali beavatkozást igényelnek. A tetőzést követően sem állt le a munka, ugyanis a víztömeg miatt kialakuló árvízi jelenségek ellen többek között ellennyomó medence, valamint bordás megtámasztások kiépítésével védekeznek a kollégák. A szükséges helyeken a védképesség biztonságos fenntartása érdekében, ahol kellett, nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása/elzárása megtörtént.

Kollégáink figyelemmel kísérik a beavatkozás után megjelölt területeket, így a kiértékelést követően a Dráva felsőbb szakaszán, Szentborbás térségében már megkezdődhetett a nyúlgátak elbontása.

Az árvízhelyzet miatt élet- és vagyonbiztonság nincs veszélyben a védvonal mentén.

Utolsó módosítás: 2023. augusztus 14., hétfő 11:09, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat