Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A WMO megtartotta a XIX. Világkongresszusát

Tartalomfelelős: Keresztény Mihály, főosztályvezető

2023. augusztus 02., szerda 15:38

A Meteorológiai Világkongresszus, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfelsőbb döntéshozó testülete 2023. május 22 és június 2. között megtartotta a négyévente esedékes ülésszakát a szervezet székhelyén, Genfben. A XIX. kongresszus résztvevői a 193 tagállam és terület hivatalos delegációi. Magyarországot idén 8 fős küldöttség képviselte: hazánk genfi Állandó ENSZ és WTO (Kereskedelmi Világszervezet) képviselete, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) munkatársai.

A Kongresszus jóváhagyta a 2024-2027 közötti időszakra szóló Stratégiai Tervet, amely elősegíti a WMO azon jövőképét, amely szerint „2030-ra egy olyan világot látunk, ahol minden nemzet, különösen a legsebezhetőbbek, jobban ellenállnak a szélsőséges időjárási, éghajlati, vízi és egyéb környezeti események társadalmi-gazdasági következményeinek. ” A Kongresszus megvizsgálta a WMO költségvetését, és jóváhagyta a maximális kiadást a 2024-2027-es időszakra vonatkozóan.

wmo_2023_1

Fotó: Csík András

A nyitó napon a magas szintű párbeszéd középpontjában a WMO egyik legfontosabb stratégiai prioritása – az ENSZ Korai Figyelmeztetés Mindenkinek kezdeményezésének megvalósítása – állt. A téma a cselekvés felgyorsítása és növelése országos szinten volt.

A rendezvény napirendje minden nap egy adott téma köré épült. A tematikus napok mellett, azokkal részben párhuzamosan zajlott a Hidrológiai Bizottság két napos értekezlete május 26-27. között. A WMO négy évvel ezelőtti szervezeti átalakítása óta szerzett tapasztalatokat leszűrve és értékelve, kiegészítve az időközben felmerült javaslatokkal, a Bizottság egy ajánlást állított össze a WMO-n belüli és ezen keresztül a tagországok hatékonyabb működésének elősegítése érdekében. A világ hidrológiai tanácsadói az ajánlás összeállítása mellett számos, WMO indukálta kezdeményezés (pl. HydroSOS) - a Föld több országában, illetve vízgyűjtőjén történő - megvalósulásáról hallhattak rövid, összegző előadásokat, amelyek rövid megvitatására volt lehetőség.

A Kongresszus emellett általános, jogi, felügyeleti, pénzügyi és adminisztratív kérdéseket is tárgyalt, valamint az általános, műszaki, pénzügyi és személyzeti szabályzat módosításait. Június 1-jén a Kongresszus megválasztotta a Szervezet következő elnökét és alelnökeit, a Végrehajtó Tanács tagjait, valamint kinevezte az új főtitkárt. A rendezvényen elfogadott joganyagok: https://meetings.wmo.int/Cg-19/; „Documents” menüpont „2. Provisional Reports” mappájában találhatóak meg. A WMO új főtitkára Andrea Celeste SAULO (Argentina) lett, a WMO elnöke Abdullah Ahmed AL MANDOUS (Egyesült Arab Emírségek), az alelnökök pedig Elefántcsontpart, Írország és India állandó WMO képviselői lettek. Az ülést a WMO YouTube-csatornája élőben közvetítette.

WMO_2023

Forrás: WMO

Hunyady Adrienn

Utolsó módosítás: 2023. augusztus 02., szerda 15:40, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat