Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Vízrajzi Évkönyv

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2018. szeptember 24., hétfő 09:40

Megjelent a Vízrajzi Évkönyv CXX. kötete

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a VIZITERV Environ Kft közreműködésével folytatta a Vízrajzi Évkönyv-sorozat kiadását. A most megjelent CXX. kötet a 2015-ben üzemelt vízrajzi mérési és észlelési hálózat, valamint Magyarország hidrológiai és hidrometeorológiai viszonyait jellemző legfontosabb adatokat tartalmazza. Emellett egy összefoglaló tanulmány a tárgyév hidrológiai és a hidrometeorológiai eseményeit és jellemzőit is bemutatja.

A Vízrajzi Évkönyv CXX. kötete is két változatban, nyomtatott kötetként és digitális adathordozón jelent meg. A kötet digitális változatát az USB-felületen csatlakoztatható memóriakulcs, kártya-pendrive (KPD) tartalmazza. Kezelőfelületén a tartalom a tematikus képikonokra kattintva érhető el.

A Vízrajzi Évkönyv nyomtatott változata 6 részből áll. Az 1. rész a Felhasználói útmutató, ami az évkönyvben alkalmazott jelöléseket, a további részek tartalmát, valamint a digitális adathordozó használatát ismerteti. A 2. részben áttekintő tanulmány olvasható a 2015. év legfontosabb hidrometeorológiai és hidrológiai jellemzőiről. A 3. rész az adatgyűjtő hálózatok jegyzékét és törzsadatait, a 4. rész a vízmércék reggeli vízállásait tartalmazza. Az 5. rész az év hidrológiai adatainak havi és évi jellemzőit összegzi. A 6. rész pedig az adatgyűjtő hálózatok áttekintő térképeit tartalmazza.

A Vízrajzi Évkönyv digitális változatát tartalmazó KPD-n kapott helyet az Évkönyv nyomtatott változatának pdf-formátumba konvertált állománya, a vízrajzi hidrometeorológiai állomásokon mért hóvastagság és hó-vízegyenérték adatok, a felszíni vizek napi vízállás- és vízhozam-adatai, a talaj-, a karszt- és a rétegvízszintek napi mérési adatait tartalmazó adattáblák, az MBFSZ által fenntartott és üzemeltetett hálózatban mért vízszint-adatok, valamint a források hozammérésének adattáblái. A felszíni vízhasználatok és az egyes településeken illetve víztesteken a felszín alatti készletből kitermelt vízmennyiségek összegezett értékeit tartalmazó táblázatok szintén a KPD-n érhetők el.

 

Mind a felszíni, mind pedig a felszín alatti vizek minőségi állapotának 2015. évi jellemzőire vonatkozó tartalom is elhelyezésre került a KPD-n. A felszíni vizek esetében ez egy ugrópont az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) honlapjára, ahol a Felszíni Vízvédelem (FEVISZ) menüpont alatt az adatbázisba betöltött mérési adatok a Vízrajzi Évkönyvben közzétett állomásjegyzék alapján lekérdezhetők. A felszín alatti vizek minőségi jellemzőit pedig a Víz Keretirányelv (VKI) előírásainak megfelelő monitoring rendszer (EU VKI szerinti FAV monitoring) állomásain 2015-ben gyűjtött adatok táblázatrendszere tartalmazza.

Az adatgyűjtő hálózatok térbeli elhelyezkedését az áttekintő térképek mellett a 1:200 000 méretarányú, az Egységes Országos Térképrendszer (EOTR) szelvényezésének megfelelően felosztott részletes, tematikus térképek nutatják. Ezek a térképlapok a vízrajzi hálózat állomásai (vízrajzi meteorológiai, vízmérce, talaj-, karszt- és rétegvízszint-mérő kút, forrás, felszíni és felszín alatti vízminőségi monitoring) mellett az MBFSZ kútjainak és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csapadékmérő állomásainak a területi elhelyezkedését is szemléltetik.

 

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 24., hétfő 09:44, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat