Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Az Észak- Dunántúli Vízügyi Igazgatóság erdőterületeinek és fával borított területeinek látogatási szabályai

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. január 26., kedd 13:30

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében álló mentett oldali és hullámtéri erdőterületeken, továbbá egyéb fával borított területeken személy és vagyonvédelmi okokból, továbbá a természeti környezet állapotának megóvása érdekében 2015-ben felhívást tett közzé az igazgatóság hivatalos honlapján „Az ÉDUVIZIG erdőterületeinek és fával borított területeinek látogatási szabályai” címmel.

A tárgyi felhívás szükségét és időszerűségét támasztják alá a kb. 3-4 évente bekövetkező súlyosabb, ill. gépjármű-töréssel is járó balesetek (pl. Esztergom, Neszmély, Nick, Győr), valamint az elmúlt években történt kisebb erdei tűzesetek. Az idei évben az igazgatóság felülvizsgálta a felhívást, melynek eredményeként a gépjárművel történő közlekedés esetében a meglévő korlátozást továbbra is fenntartja, mivel nem célja az esetleges káresemények kockázatának növelése és a károkból eredő felelősség átvállalása. Kockázati okokból a faállomány alatti parkolás műszaki-biztonsági feltételeit az igazgatóság nem tudja garantálni.

A felhívás alapján a hullámtéri, ill. vízparti területekre a behajtás nincs teljes körűen megtiltva a lakosság számára, de a gépjárművel történő közlekedés csak a kijelölt utakra korlátozódik.

Lényeges elem, hogy a látogatott területeken szabadidős tevékenység (pl. üdülés, sportolás, horgászat, kirándulás, stb.) céljából bárki saját felelősségére tartózkodhat, a terület látogatásának anyagi és személyi kockázatát a területre belépők önként vállalják. A felsorolt területek látogatása vihar esetén tilos és balesetveszélyes.

A felhívás részletesen kitér a tűzgyújtás, a hulladékelhelyezés és a növényzet rongálásának tilalmára, tartalmazza az esetlegesen bekövetkező és észlelt víz- és talajszennyezés, valamint az illegális hulladékelhelyezés esetén értesítendő ÉDUVIZIG műszaki ügyeleti telefonszámot. A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban a meglévő figyelmeztető táblák további táblákkal bővülnek a hatékonyabb figyelemfelhívás érdekében.

A látogatók a felhívásban ismertetett szabályokat a látogatáskor kötelesek betartani, azokat a területre történő belépéssel magukra nézve elfogadottnak tekintik. Ezek megszegését az igazgatóság szakemberei a helyszínen ellenőrizhetik.

EDUVIZIG_3erdoteruletek latogatasa_4.jpg

EDUVIZIG_3erdoteruletek latogatasa_.jpg

 

Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. január 26., kedd 13:35, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat