Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Ültess egy fát a jövőért!

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. április 19., hétfő 15:00

Faültetés a Barátúri-tónál

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon is nagyon fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, annak fenntartását és ápolását.

Meggyőződésünk, hogy a jövő generációjára csak úgy bízhatjuk értékeinket, s azok megóvását, ha megtanítjuk annak módjára. Ha bevonjuk azokba a kezdeményezésekbe, amelyek erről szólnak. Ha közösen ápoljuk és szépítjük-építjük környezetünket, ha közösen vigyázunk rá!

A Magyarhertelend és Magyarszék községek határában, Barátúron megépült – és 2019 nyarán átadott – tározó a Baranya-csatorna felső szakaszáról, valamint a Kaszánya-patakon érkező villámárvizek biztonságos levezetésére szolgál.
Nagyvizek levonulása esetén a maximális elöntés 54 hektár. A tározó hossztöltéses kialakítású, a hossztöltésen lévő 60 méter szélességű oldalbukón keresztül ömlik a tározótérbe a Baranya-csatorna többlet vízhozama. A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében EU forrásból valósult meg, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumában. Az idei évben a kötelező fenntartási munkák felett a tó flórájának egészséges arányait fenntartva, az üzemvízszint beállításán is dolgoztak munkatársaink, szakembereink. A tározó árvízcsúcs-csökkentő hatása a térségben jelentősen érezhető lesz, az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni, árvíz esetén. A tározó az év nagy részében 28 hektár nagyságú állandó vízborítással rendelkezik.  Így nagy jelentősége van a települési önkormányzatokkal való közös gondolkodásnak, hogy közösen vigyázzunk rá, s óvjuk meg a szennyezésektől.

Ezért is csatlakoztunk a 10 millió Fa Közösség kezdeményezéséhez, s ültettünk fát nagy örömmel Barátúron, a régió legnagyobb kapacitású záportározójánál. A fák benépesítik majd ezt a területet, árnyékot adnak, tisztítják a levegőt és szebbé teszik ezt az egyébként is csodálatos környezetet, a tó környékét. A Föld élete drámai módon változik. Fel kell hívnunk a figyelmet vizeink megóvására is, melyek a környezetünk részei, s életünk nélkülözhetetlen és pótolhatatlan természeti kincse is. A közös faültetéssel egyben a víz és az ember sokoldalú kapcsolatára, egyúttal a klímaváltozásra és a környezetvédelemre is felhívjuk a figyelmet. Szervezetten, közös összefogással, a település polgáraival, a lakóközösségekkel, a társ-intézményekkel tudunk tenni lakókörnyezetünk élhetőbbé tételéhez.

Ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy csatlakozzon a 10 millió Fa Közösség kezdeményezéséhez, az „Ültess a jövőnkért!” elnevezésű faültetéshez.

DDVIZIG_2021_04_10_Faultetes a Baraturi-tonal_2

Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. április 19., hétfő 16:03, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat