Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Halátjárók

Tartalomfelelős: Pászthory Róbert, kiemelt műszaki referens

2019. június 05., szerda 08:41

Halátjárók

Útmutató ismertetése

 

A halátjáró létesítésének elvei

A Víz Keretirányelv általános környezeti célkitűzése felszíni vizeink jó ökológiai és kémia állapotba hozása, a vízzel kapcsolatos élőhelyek védelme, javítása. Vízfolyásaink döntő többsége nem éri el a kívánatos állapotot, illetve potenciált, elsősorban a hidromorfológiai beavatkozások hatásai miatt. Az intézkedési programokban előkelő helyet foglal el a hosszirányú átjárhatóság helyreállítása és a hidromorfológiai viszonyok javítása, a jó ökológiai állapot, illetve potenciál elérése.

 A halátjáró létesítmények célja, hogy biztosítsa a halak, illetve tágabb értelemben a vízi élőlények számára a környezeti célkitűzésekben megfogalmazott vándorlás, szaporodás és táplálkozás feltételeit. A halátjáró hatékonyságánál meghatározó, hogy a halak megtalálják a bejáratot és azon késedelem, stressz, illetve sérülések nélkül áthaladjanak.

 Magyarországon már több, különböző típusú és hatékonyságú halátjáró létesült annak ellenére, hogy a halátjárók tervezéséhez, üzemeltetéséhez és vizsgálatához nem áll rendelkezésre egységes hazai halbiológiai és műszaki szakértői anyag. Az útmutató célja e hiányosság megszüntetése, a vonatkozó természettudományi és műszaki ismeretek egységes szerkezetbe foglalása, az egyértelmű szaknyelvi szókincs (nómenklatúra) kialakítása.

 A halátjárók típusai

Az akadály eltávolításán kívül nem létezik „csodákra” képes halátjáró, ami minden másnál hatékonyabb: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a számos természet-közeli vagy művi halátjáró egyaránt lehet hatékony, vagy hatástalan.

 

A halátjárók fő típusai az alábbiakban foglalhatók össze:

Kepkivagas2

A 180 oldalas útmutató a fő típusokat részletesen tárgyalja, foglalkozik azok biológiai megalapozásával, tervezői számításokkal, valamint az üzemeltetéshez szükséges mérő-megfigyelő rendszerekkel. Fontos részét képezi az útmutatónak a 22 Magyarországon létesített halátjáró összehasonlító dokumentációja is. A tervezői munkát tovább segíti az átfogó irodalomjegyzék is.

 A fő típusokon belül a helyi adottságok következtében különböző változatok jelenhetnek meg, de általában megállapítható, hogy a hatékony halátjárók a fő típusok kombinációjával alakíthatók ki.

 Az útmutatót a társadalmi és tudományos szervezetek, néhány tervező iroda által egyre erőteljesebben jelzett igényekre az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közreműködésével, a Földművelésügyi Minisztérium bátorításával, és támogatásával a halátjárók tervezésében jártas szakemberek Pannonhalmi Miklós szerkesztésében 2018-ban elkészítették.  A kiadó ezekkel a gondolatokkal bocsátotta útjára a kiadványt: Kívánom, hogy e hiánypótló kiadványt, ezt a remek útmutatót az ökológusuk, a vízépítő mérnökök és a halgazdálkodási szakemberek is haszonnal forgassák majd, a közös gondolkodás jegyében – a halak érdekében.

 A „HALÁTJÁRÓK tervezése, üzemeltetése és ellenőrzése” Útmutató hozzáférhető az Országos Vízügyi Főigazgatóságon és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon.

 

Pannonhalmi Miklós

Kepkivagas4

Győr,2019

Utolsó módosítás: 2020. szeptember 28., hétfő 14:25, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat