Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Jégtörő hajóink készen állnak a jég elleni védekezésre

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. november 19., csütörtök 13:15

Jégtörő hajóink készen állnak a jég elleni védekezésre

 

A jeges árvíz elleni védekezésre való felkészülés részeként minden évben november 15-től kezdődik a jégtörő hajók rendelkezésre állási időszaka, mellyel kezdetét veszi a felkészülés a téli szezonra.

A 24/2012. (V. 31.) BM utasítás alapján a vízügyi igazgatási szervek kötelesek gondoskodni jégtörő hajóparkjuk üzemeltetéséről, fenntartásáról, valamint a védekezésre történő felkészítéséről és rendelkezésre állásáról. Az utasítás értelmében november 15-től március 1-ig terjedő rendelkezésre állási időszakban hajóink a kijelölt állomáshelyükön tartózkodnak. A jégtörő hajókat a december 15. és március 1. közötti időszakban, az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítása alapján a fenntartó I. fokú készültség elrendelésével készenlétbe helyezi.

Igazgatóságunk jégtörő flottája hat hajóból áll, melyből négy nagy teljesítményű. Nevezetesen a Wesselényi, a Jégtörő VI., VII. és VIII., nevű hajók, melyek jeges árvíz kialakulásának a veszélye esetén, amennyiben a kialakuló helyzet azt megkívánja, a Dunaföldvár és Vukovár közötti Duna szakaszon teljesítenek szolgálatot. Két kisebb teljesítményű hajó, a Rozmár és a Bácska a bajai Kamarás Dunán teljesít kikötői szolgálatot. Jegesedés esetén a folyami hajózás számára téli menedékként kijelölt Sugovicán vethetők be.

A jégtörő hajók éves felülvizsgálata a közelmúltban megtörtént. A szakbizottság megvizsgálta a hajók főgépeit, navigációs és hírközlési berendezéseit, segédüzemi berendezéseit valamint a hajózási hatóság által kiadott felülvizsgálati dokumentumok meglétét és azok érvényességét. Az elvégzett őszi felülvizsgálatok eredményeképp a szakbizottság jégtörésre alkalmasnak minősítette az igazgatóságunk üzemeltetésében lévő jégtörőhajó flotta egységeit.

ADUVIZIG_11enetproba.jpg

November 17-én egy, 18-án három hajóval tettünk menetpróbát. A próbák során megtörtént a főgépek, segédgépek, kompresszorok, kormányrendszer, vészkormány, horgonycsörlő, fények, navigációs berendezések, műszerek (reflektorok, AIS- automata hajó azonosító és nyomkövető, ECDIS- elektronikus hajózási térkép megjelenítő, radar, mélységmérő, rádiók, stb.) és döngölő rendszer működési próbája, üzem közbeni ellenőrzése. A tapasztalatok alapján a hajók és berendezéseik az elvárásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltethetőek.

ADUVIZIG_11enetprob.jpg

Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2020. november 19., csütörtök 13:17, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat