Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Megkezdődött a Galamboki-patak medrének helyreállítása

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. március 05., péntek 09:30

A Galamboki-patak medrének helyreállítása, a 2020. június 24-25-ei rendkívüli csapadéktevékenység következtében levonuló villámárvizek okozta kártételek felszámolása miatt vált szükségessé.

Nyuduvizig_03_04_meder_helyreall_

A Zala alsó vízgyűjtő területén kb. 17 óra alatt, összesen 120-160 mm csapadék esett területi átlagban. A csapadéktevékenység hatására árhullámok vonultak le a Zala és Somogy megyei vízfolyásokon. Több esetben az észlelt vízszintek meghaladták az eddig észlelt legnagyobb vízállást. A Galamboki vízfolyáson található I. és II. számú víztározók vízszintje is megemelkedett az extrém csapadék hatására. A tározók vészárapasztó csatornái működésbe léptek, de ennek ellenére, a víz a töltéskoronákat elérte, azokat meghágta.  A II. számú víztározó esetében az üzemi műtárgynál a völgyzárógát átszakadt, a kezelőhidat elmosta az árhullám. Az I. számú tározó esetében a vészárapasztó műtárgy tönkremenetele következtében a töltés a domboldal irányába kiüregelődött, ezzel a löszös-homokos domboldal leszakadását okozva. A domboldalról leszakadt lösz-homok a Galamboki-patak medrét teljesen feltöltötte.

Újabb rendkívüli csapadéktevékenység kialakulása esetén, a feltöltődött meder nem lenne képes a sérült tározókból érkező víztömeg elvezetésére, a környező lakóingatlanok veszélyeztetetté váltak az árvízi elöntések által.

A patak medrének helyreállítását fenti indokok tették szükségessé. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, mintegy 2,1 km hosszon végezteti a lerakódott hordalék eltávolítást, a kapcsolódó egyéb tevékenységek mellett. A keresztező műtárgyak környezetében a mederbiztosítás kiépítése is megtörténik. A helyreállítási munkák elvégzése megközelítőleg 41 millió forint.

Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. március 05., péntek 09:33, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat