Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Nyári vízszint az Alcsi Holt-Tiszában

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. március 25., csütörtök 14:05

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a napokban befejezte a népszerű szolnoki holtág, az Alcsi Holt-Tisza feltöltését, s beállította a 270 centiméteres nyári vízszintet.

A KÖTIVIZIG Mezőtúri Szakaszmérnöksége – tekintettel a Tisza kedvező vízállására, valamint a folyó alacsony lebegőanyag-tartalmára - március 5-én kezdte meg az Alcsi Holt-Tisza tavaszi feltöltését 251 cm-es vízszintnél. A művelet 4 napot vett igénybe.

Az Alcsi Holt-Tisza a szőke folyó szabályozásával, mederátvágással jött létre 1857-ben. A holtág Szolnok és Szajol közigazgatási területén helyezkedik el, a Tisza bal partján, a 336,750 folyamkilométer (Holt-Tisza 0+000 szelvény) és a 338,500 fkm között. A teljes vízgyűjtőjén érintett települések: Szolnok (Alcsisziget, Szandaszőlős), Szajol, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Kengyel.

A megközelítően 150 hektár vízfelületű holtág 14 kilométer hosszú, átlagosan 105 méter széles, legfeljebb 4,5 millió köbméter víz befogadására képes, vízgyűjtő területe pedig 91,2 négyzetkilométer. Vízkészlete egyrészt csapadékból, másrészt - magas tiszai vízállás esetén - az Alcsi fedett csatornán és zsilipen keresztül történő gravitációs vízbevezetésből, harmadrészt - alacsony tiszai vízállásnál - a Nagykunsági-főcsatornából (az Nk. X-2 öntözőcsatornán, Kiskengyeli és Kengyeli belvízcsatornákon keresztül), negyedrészt pedig - ugyancsak magas tiszai árhullám esetén – költségkímélő szivornyás átvezetéssel biztosítható. A holtág leürítésére két lehetőség adódik: amennyiben az élő Tisza vízállása alacsony, az Alcsi fedett csatorna és zsilip révén gravitációsan, ha pedig az élő Tisza vízállása magas, akkor az Alcsi szivattyútelepen keresztül történő átemeléssel.

A holtág több olyan feladatot lát el, amelyhez társadalmi kötelezettség, elvárás, illetve gazdasági érdek fűződik. Ilyen a belvíz befogadása és tározása, a polgári védelmi célú vízbázis funkció, az öntözés, horgászat, üdülés, sport, és nem utolsó sorban a rekreációs igényeket megfogalmazók, illetve a holtággal határos városrészek lakóinak elvárásai. E sokrétű igény kielégítését kell összehangolni a természeti értékek megőrzésének követelményével, melynek egyik eszköze Tisza-tavi Kódexhez hasonló céllal kidolgozott és 2014-ben kiadott Alcsi Holt-Tisza Kódex. Ennek legfőbb küldetése, hogy a holtág használóinak, látogatóinak közös érdekeihez igazodó iránymutatást adjon a vízfelület használatának alapvető szabályairól. A kódex összeállításában a KÖTIVIZIG több munkatársa is részt vett.

A holtág ma is intenzív emberi hatásoknak van kitéve, nagyfokú a beépítettség, a – bérleti szerződéssel rendelkező - stégek száma megközelíti az ezret. Ennek ellenére vízminősége - a fiziko-kémiai adatok alapján – jó.

A vízügyi igazgatóság 1973 és 1978 között alakította ki az Alcsi Holt-Tiszán a kajak-kenu pályát, amely mind a mai napig számos rangos hazai és nemzetközi versenynek ad otthont.

A KÖTIVIZIG az Európai Unió és a Magyar Állam 397 millió forintos támogatásával 2014-ben fejezte be a holtág revitalizációs projektjét, amely kiterjedt a tiszai vízbevezetés és vízoldali zsilip, valamint a mentett oldali zsilip és ellennyomó medence felújítására, az Alcsi fedett csatorna bélelésére, az Alcsi szivattyútelep és a rávezető (Kengyeli) csatorna felújítására, kotrására, tehát a vízpótló és leürítő útvonalak rekonstrukciójára, továbbá a partbiztosítási és partrendezési munkálatokra.

KOTIVIZIG0325Alcsi2
  KOTIVIZIG0325Alcsiholtag

Laczi Zoltán

Közép-Tisza-vidéki Vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. március 25., csütörtök 14:08, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat