Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Öntözésfejlesztés a Dögös-Kákafoki-főcsatornánál

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. december 08., kedd 11:13

A Dögösi öntözőfürt részét képezi az 55,2 km hosszú Dögös-Kákafoki-főcsatorna, mely első 26 kilométerén kettősműködésű, és több mint 3000 ha terület öntözővizét szolgáltatja. A mezőgazdasági vízszolgáltatáshoz jelenleg két átemelés szükséges, melyből az I. számú szivattyútelep üzemeltetését a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság végzi. A jelenleg 2,6 m3/s összteljesítményű, 4 szivattyúból álló telep elavult, ezért felújításra és elektrifikálásra szorul.

Az öntözésfejlesztés kapcsán, az infrastrukturális hiányok megszüntetése keretében a fent említett szivattyútelepen 4 darab, összesen 3 m3/s összteljesítményű elektromos szivattyú gépegységet alakítunk ki, két ütemben. Az első ütem munkái elkészültek, az elektromos csatlakozási hely létesítése mellett, a felvízi oldal burkolatának kiépítését végeztük el, mely során a talajra geotextília, 10 cm-es homokos-kavics ágyazat, és 20 cm vastagságú akril kiegészítő adalékszerrel stabilizált burkolat került, 28 méter hosszban. Az ez évi munka részét képezte továbbá a régi nyomócsövek kibontása és két új garnitúra DN 600 és DN 800-as spirálvarratú, hegesztett acélcső elhelyezése.

Az elektrifikálás második üteme várhatóan 2021. évben folytatódik az alvízi burkolat és aknák kiépítésével, a szivattyúk beszerzésével, a telep végleges kialakításával. A kivitelezés végezetével a több évtizede üzemelő dízel telep helyett, a mai kornak megfelelő modern elektromos szivattyúteleppel gazdagodik igazgatóságunk.

KOVIZIG 2020 12 Dogos-Kakafoki-focsatorna ontozesfejlesztes - 1. utem, felvizi oldal fenekburkolatanak epitese (2).jpg Dögös-Kákafoki-főcsatorna öntözésfejlesztés - 1. ütem, felvízi oldal fenékburkolatának építése KOVIZIG 2020 12 Dogos-Kakafoki-focsatorna ontozesfejlesztes - I. utem felvizi oldal rezsuburkolatanak epitese  (3).jpgDögös-Kákafoki-főcsatorna öntözésfejleszés - I. ütem felvízi oldal rézsuburkolatának építése KOVIZIG 2020 12 Dogos-Kakafoki-focsatorna ontozesfejlesztes - 1. sz szivattyutelep az ideiglenes elzarassal (1).jpgDögös-Kákafoki-főcsatorna öntözésfejlesztes - 1. sz szivattyútelep az ideiglenes elzárással

Pozsárné Kaczkó Zita

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Utolsó módosítás: 2020. december 08., kedd 11:25, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat