Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tájhasználat-váltás az Ormánságban

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. március 09., kedd 10:23

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma bonyolítja le a „Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban” elnevezésű, nagy jelentőségű vízügyi beruházást. A projekt 13,42 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósul meg a Széchenyi 2020 – Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

A KEHOP-1.3.0-15-2016-00014 jelzőszámú projekt célja a területen keletkező többletvizek visszatartása és az aszályos időszakokban a vizek Drávából történő pótlása. A projekt tervezési területe 57 214 hektár nagyságú, nagyrészt Baranya megye D-i, DNY-i, valamint kis részben Somogy megye DK-i részét érinti, mely összesen 45 település közigazgatási területét foglalja magába.

A térség vízrajzi viszonyai jelentősen átalakultak az elmúlt évszázadokban. A klimatikus viszonyok, a Dráva medersüllyedése, a kisvízfolyások szabályozása, a belvízlevezető csatornahálózat kialakítása, a melioráció, valamint ezekhez szorosan kapcsolódva a tájhasználat átalakulása jelentősen megváltoztatta a terület vízháztartását. A projekt által érintett térség Dráva menti területeit a téli, kora tavaszi időszakban víztöbblet, míg a nyári-nyár végi időszakban általában vízhiány jellemzi. A vízrendszer átalakításának igénye a helyiek számára azért fontos, mert így a térség vízháztartása kiegyenlítettebbé, kiszámíthatóbbá tehető.

A tervezési terület vízfolyásainak, vizes élőhelyeinek vízpótlását a Drávagárdonynál épített vízkivételi mű biztosítja. A jelenleg 5 m3/s, a későbbiekben 6,0 m3/s – vízmennyiség kiemelésére alkalmas vízkivételi mű a Dráva bal partján, a 141,6 fkm szelvényben létesült. A Drávából kivett víz a Siópusztai-árok, Lugi-csatorna, Körcsönye-csatorna nyomvonalán kialakított NY-K-i irányú főcsatornán keresztül jut az alrendszerekbe. A területarányos vízelosztás a főcsatornából D-i irányba a Siópusztai-árok, a Korcsina-csatorna, és a Sellyei-Gürü-csatorna irányában történik, illetve egy részét a Fekete-víz felé továbbítják. A vízelosztó rendszer meglévő és új mederszakaszokból áll, amelyekben a vízszinteket és vízhozamokat az egyes ágakban lévő kézi- és távvezérelt vízépítési műtárgyak szabályozzák.

A projekt fejlesztési elemei között szerepel az Adhini-mellékág és a Piskói mellékág revitalizációja és még számos vizes élőhely vízpótlása (Felsőszentmártoni-holtág, Kanszki-berek, Lakócsai-morotva, Drávakeresztúri-morotva, Bresztik-tó, Zalátai Ó-Dráva, Piskói-tó és a Mailáthpusztai-tó). Megvalósul még a Régi Fekete-vízen egy medertározó, Sellye mellett egy új tározó, valamint a Körcsönye-csatornán egy új vizes élőhely. A rendszer nagyobb fokú önfenntarthatóságának érdekében egy új, 499 kW teljesítményű fotovoltaikus naperőmű telep épül.

A projekt megvalósulásával a táj változatosabbá válik, a gazdálkodásban megnőhet az erdők, a rétek, kertek, gyümölcsösök szerepe, vonzóbbá válik a térség a turizmus számára, és ezáltal megnő a hátrányos helyzetű ormánsági lakosság jövedelemteremtő vállalkozási lehetősége is.

A projekt tervezési és kivitelezési munkáit az Aquaprofit Zrt. végzi. A tervezési munkák a közeljövőben véget érnek, a kivitelezési munkák befejezése 2021 végére várható.

Mutargy epitese a Lugi-csatorna es a Korcsina-csatorna torkolatanal (1)Műtárgy építése a Lugi-csatorna es a Korcsina-csatorna torkolatánál A Siopusztai-arok es a Lugi-csatorna nyomvonalan letesult focsatorna (1)A Siopusztai-árok es a Lugi-csatorna nyomvonalan létesült főcsatorna os-drava-projekt
Utolsó módosítás: 2021. március 09., kedd 10:28, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat