Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tavaszi hóvízkészletek a Duna vízgyűjtőjén

Tartalomfelelős: Keresztény Mihály, főosztályvezető

2023. február 13., hétfő 15:28

A tavaszi időszakban az árvízvédelmi felkészülés része a hóban tárolt vízkészletek alakulásának folyamatos követése.

Az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a Dunán a vízgyűjtő nagy magassági tagoltsága miatt kevés az esélye a döntően hóból származó árhullám előfordulásának. Ugyanakkor a vízgyűjtőn felhalmozódott jelentős mennyiségű hó esetén átlagos mennyiségű folyékony csapadék is elegendő lehet egy komoly árhullám kialakulásához.

A hóból származó árhullámok kialakulásának esélyét növeli, ha sok a hó a vízrendszer alacsonyabban fekvő részein (Felső- Duna, Morva, Vág), illetve, ha a felhalmozódott hó olvadása későn indul meg.

Elmondható tehát, hogy a hóban tárolt vízkészlet tél végi értéke növelheti az esélyét egy tavaszi árhullám kialakulásának, de ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, különböző meteorológiai és hidrológiai tényezők komplex egymásra hatása szükséges.

Az aktuális helyzet elemzéséhez tekintsük át a területre vonatkozó hőmérsékleti és csapadék adatokat, valamint a 2022/2023. év mai napig tartó téli időszakának hóvízkészlet grafikonját.

A Duna vízgyűjtő Nagymaros fölötti területére az idei téli időszakban az átlagosnál kissé kevesebb csapadék hullott, novemberben 15%-kal, decemberben és januárban 4-4%-kal esett kevesebb. Az évszakhoz képest meleg időjárás uralkodott, novemberben 5,2, decemberben 0,2, januárban 1,4 fokos, fagypont feletti havi középhőmérsékletek jellemezték a vízgyűjtő területét, tehát a csapadék jelentős része nem hó formájában, hanem folyékony halmazállapotban hullott le.

 A grafikon a felhalmozódott hóban tárolt vízkészlet alakulását mutatja, illetve az elmúlt éveknek a számítás napjára (esetünkben február 8.) vonatkozó hóvízkészlet értékeit.

hovizkeszlet_2023_1

A Duna vízgyűjtő Nagymaros fölötti területén felhalmozódott hóban tárolt vízkészlet (km3)

(forrás: www.hydroinfo.hu, 2022.02.08.)

Az ábrán látható, hogy a Duna nagymarosi vízgyűjtőjén a tél folyamán a hó felhalmozódása nem volt egyenletes. Már novemberben megkezdődött, és december közepéig intenzíven nőtt a felhalmozódott hó mennyisége. December 18-án a számított mennyiség 3,1 km3 volt, ami az átlagost megközelítő érték. A pozitív napi középhőmérsékletek miatt december utolsó harmadában a felhalmozódás üteme megtorpant, erőteljes olvadás is bekövetkezett, amit január folyamán csak gyenge felhalmozódási időszak követett.

A Duna Nagymaros feletti vízgyűjtő területén a hóvízkészlet jelenlegi, február 8-i értéke 4,9 km3, ami az elmúlt 20 év - adott napra vonatkozó -  átlagos értékének 51%-a, a maximális értékének csupán 27%-a, minimális értékénél kissé magasabb.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a Duna nagymarosi vízgyűjtő területén a mai napig mögöttünk hagyott téli időszak folyamán felhalmozódott hóban lévő vízkészlet nem kiemelkedő mennyiségű, az ilyenkor szokásos átlagmennyiségnek csak nagyjából a felét teszi ki.

Az alacsony hóvízkészlet tél végi értéke természetesen csökkenti egy nagy dunai árhullám lehetőségét a tavaszi hóolvadáskor, de nem zárja ki, hiszen hazánk területén bármely évszakban kialakulhat jelentős, árvízvédelmi szinteket meghaladó árhullám, kizárólag folyékony csapadék hatására is, mint pl. 2002 augusztusában.

Az Országos Vízjelző Szolgálat a téli/tavaszi időszak hátralévő szakaszában is folyamatosan figyelemmel kíséri a hókészletek alakulását.

Spitzerné Farkas Márta, OVSZ

Utolsó módosítás: 2023. február 13., hétfő 15:32, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat