Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tisza-tó: kétlépcsős téli vízszint

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. október 06., szerda 11:29

Az előttünk álló téli időszakban is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. Erről született megállapodás szeptember 27-én, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségén megtartott hagyományos vízszintegyeztető tárgyaláson. A tározó leürítése két ütemben történik meg, első lépésben a vízszintet 580 centiméterre csökkenti, majd pár nap múlva 620 centiméterre emeli a KÖTIVIZIG.

KOTIVIZIG1007Tiszatoteliviz3

Az eseményen Lovas Attila igazgató terjesztette be a téli üzemrendről szóló javaslatot, amit a jelenlévők egyhangúan elfogadtak. E szerint a Tisza-tó téli vízszintje beállításának első üteme október végén, november elején kezdődik, amelynek során a Kisköre-felső vízmércén mért 580 cm-es vízszintet állítja be az igazgatóság, amit közel egy hétig tart. Ezt követően a második ütemben visszaemeli a Kisköre-felső vízmércén mért 620 cm-es vízállásig, amit tervezetten december elején, közepén érhetünk el.

Mint elhangzott: a vízügy a vízszintek beállításánál figyelembe veszi a vízhőmérsékletet, illetve az érkező vízhozamokat, amelyek a tervezett vízkormányzást befolyásolhatják. A téli időszakban a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma és a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Közhasznú Kft. közös hal monitorozást végez az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

KOTIVIZIG1007Tiszatoteliviz1

A tárgyalás végén Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszönte meg az együttműködést és együtt gondolkodást a KÖTIVIZIG-nek. Reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is megmarad a jó és összehangolt munka, melynek eredménye a térség fejlődéséhez és gyarapodásához vezet.

KOTIVIZIG1007Tiszatoteliviz2

Laczi Zoltán

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. október 06., szerda 11:31, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat