Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Töltéstartozékok szerepe az árvédelmi műveken

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. április 07., szerda 15:37

A vízügyi ágazatban egységes rendelkezés alapján történik az elsőrendű árvízvédelmi fővédvonalak töltéstartozékainak műszaki kialakítása és azok elhelyezése, amely előírja a töltésen elhelyezendő szelvénykövek, sorompók, határkövek és közlekedési jelzőtáblák stb. paramétereit. Az egyes elemekre vonatkozó sablontervek biztosítják az egységes megjelenést és könnyű azonosíthatóságot, a birtokvédelmet és egyúttal a kor igényeihez alkalmazkodva a lakossági használatot (pl. kerékpárral átjárható sorompók, távirányítású elemek, kamerás megfigyelő rendszer stb.). A töltéstartozékoknak tartós és időjárásálló a kialakításuk, hisz az év minden napján szabad ég alatt biztosítják funkciójukat.

A terepi elhelyezkedések azonosításával a szelvénykövek segítik a szakági munka elvégzését békeidős üzemelésnél és különösen fontos a szerepük védekezés esetén, amikor jelenségek pozícióját kell gyorsan meghatározni speciális vagy digitális eszközök nélkül. A közlekedési táblák és sorompók a töltéskorona védelmét szolgálják, szabályozzák a behajtást a művek védelme és a vízügyi szakfeladatok ellátása érdekében. A határkövek jellemzően az ingatlanok határára vagy a védősávok szélére kerülnek ki, másutt a rampákról oldalirányú lehajtást vagy rézsűre való illegális ráközlekedést lehetetlenítik el a művek és gyepfelületek jogszabálynak megfelelő védelme érdekében.

Az Észak-dunántúli Vízügy Igazgatóság működési területén több mint 4.000 db töltéstartozék található a 475 km elsőrendű védvonal hálózaton, melyeket a telepítés időpillanatában érvényes előírások alapján helyeztek ki. A nem szabványszerű elemek cseréje folyamatosan zajlik és még további 6.000 db telepítése lesz szükséges. Ez jelentős költség- és munkaigényű feladat, hosszabb szakaszokon csak fejlesztési projekt keretében van lehetőség egyidejű korszerűsítésre.

Kérjük a lakosságot a töltések jogszabályoknak megfelelő használatára és az egymás iránt tanúsított toleráns viselkedésre a töltéskoronákon, hiszen az egész létesítmény a társadalom közös érdekeit szolgálja.

A töltéshasználat rendjéről részletesen az alábbi linken olvashat honlapunkon: http://www.eduvizig.hu/node/1663

EDUVIZIG_13Toltestartozekok az arvedelmi muveken.jpgMosoni-Duna jobbparti elsőrendű árvízvédelmi mű Győr határában

 

Észak-dunántúli Vízügy Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. április 07., szerda 15:40, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat