Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Megérkezett a Rezét, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság új kitűző hajója

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. március 04., csütörtök 13:20

Új hajóval bővült az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság flottája. A Rezét névre keresztelt kitűző hajó állományba kerülése óriási eredmény a vízügyi ágazatban és az ADUVIZIG történetében. Az átadott hajó az európai uniós CEF-program (Connecting Europe Facility) keretében készült el. A Rezéten kívül még két testvére került legyártásra a Luppa (budapesti VIZIG) és az Erebe (győri VIZIG). Mindhárman egy-egy dunai mellékágról kapták nevüket.

ADUVIZIG-03ezet.jpg

Az ADUVIZIG a kezelésében lévő Dunaföldvár­­-déli országhatár közötti Duna-szakaszon ez idáig két kitűző hajóval végezte a kitűzési tevékenységet. A Rezét idősebb társai, a Kitűző VII. és Kitűző IV. hajók a ’70-es években álltak szolgálatba, így az új hajó érkezése jelentős fiatalítást és korszerűsítést jelent a hajópark számára.

A Rezét Budapesten, 2021. január 11-én bocsátották vízre, majd az újpesti hajógyárban épült tovább 2021. március eleji elkészültéig. A hajó közel 25 méter hosszúságú és 6 méter szélességű, legnagyobb merülése 1,15 méter. Beszereltek a meghajtására 2 darab egyenként 232 kW teljesítményű motort. Ezen kívül a hajó rendelkezik a tevékenységi köréhez kapcsolódó feladatok ellátásához szükséges 2 tonna teherbírású daruval, és a legkorszerűbb navigációs berendezésekkel is.

A hajótest a korábbi kitűzési tapasztalatoknak megfelelően úgy lett kialakítva, hogy megfelelő méretű munkatér álljon rendelkezésre a hajóutat jelző bóják ki- és berakodására, valamint azok tárolására, így a hajó orrán található munkatér mérete kb. 32 m2-es. Továbbá, a hajó alkalmas arra, hogy a rajta szolgálatot teljesítők, amennyiben szükségessé válik több napig is a hajón tudjanak tartózkodni. Ennek megfelelően a hajó rendelkezik a szükséges szociális helyiségekkel, ivóvíztartállyal és kabinokkal.

A Rezét 2021. március 3-a reggelén indult útnak Budapestről és a késő délutáni órákban foglalta el szolgálati helyét az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság bajai üzemi kikötőjében.

Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. március 04., csütörtök 13:37, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat