Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Új kiadvány jelent meg a vörösiszap-katasztrófa évfordulóján

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. október 30., péntek 13:14

Új kiadvány jelent meg a vörösiszap-katasztrófa évfordulóján

 

Egy évtized telt el azóta, hogy átszakadt a MAL Zrt. Ajkai Timföldgyára kolontári zagykazettájának gátja és e tragikus esemény vörösiszap-katasztrófa néven bevonult Magyarország ipari katasztrófáinak történelmébe. A példátlan pusztítást végző áradat elöntötte Kolontárt, Devecsert és a környező településeket, több emberéletet követelve, valamint súlyos anyagi és ökológiai következményeket vonva maga után.

A tragédia híre megrázta az országot, de a vízügy szakembereinek (KÖDUKÖVIZIG, NYUDUKÖVIZIG és ÉDUKÖVIZIG) a kárelhárítás kulcsszereplőiként kellett fellépniük és cselekedniük. Azonnal el kellett kezdenünk a vízminőségi kárelhárítást, az idővel versenyt futva megelőzni a még komolyabb bajt. Hónapokon keresztül ennek a munkának rendeltük alá napjainkat.

Széleskörű műszaki beavatkozásokkal, folyamatos megfigyelésekkel, mérésekkel, egyedi vízminőségvédelmi módszerekkel szakszerű és hatékony védekezést folytattunk le. A vízügyi szolgálat szakemberei mindeközben példaértékű, fegyelmezett és fáradhatatlan munkavégzésről tettek tanúbizonyságot.

„A 2010. októberi vörösiszap-katasztrófa vízminőségi kárelhárítása” című kiadvány összeállításával az volt a cél, hogy kötetbe gyűjtsük és bemutassuk a szennyezés felszámolása érdekében tett lépéseket, az alkalmazott technológiákat és elért eredményeket, valamint emléket állítsunk az eseménynek.

A kiadvány Dr. Csonki István igazgató úr, valamint Dr. Szlávik Lajos, az MHT elnökének munkája.

Kolontar mintavetel a mederbolKolontár, mintavétel a mederből (2010.október) Kolontar ideiglenes hidKolontár, ideiglenes híd (2010.október)

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 

Utolsó módosítás: 2020. november 05., csütörtök 13:52, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat