Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Védekezés kölcsönben Borsodban

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. október 21., szerda 15:14

Védekezés kölcsönben Borsodban

 

2020. október 14-re a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén 30-50 mm csapadék hullott a vízgyűjtő fölé helyeződött mediterrán ciklon hatására, melyhez naponként további 5-10 mm csapadék érkezett.

A csapadéktevékenység következtében kialakult árhullám a magyar területen Sajószentpéternél LNV közeli vízszintet okozott, mely hatására október 16-17-én megkezdődött a Felsőzsolcai ártéri öblözet feltöltődése.

A fentiekkel egy időben az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság területére érkező Hernádon, Bódván és a Ronyván is jelentős árhullámok alakultak ki.

Vedekezes kolcsonben Borsodban-1

Az események kezeléséhez és pontos dokumentálásához jelentős számú vízhozammérésre és légi felvételek készítésére volt szükség, így az ÉMVIZIG területére október 16-tól átvezénylésre került először a FETIVIZIG drón csoportja, majd október 17-étől a vízrajzi mérőcsoportja is. Az ismeretlen helyeken való mérés, felvételezés nagy szakmai kihívást jelentett számukra.

Vedekezes kolcsonben Borsodban-4

A FETIVIZIG vízrajzi mérőcsapata 4 fővel a Sajó menti méréseket kapta feladatul napi nyolc mérés végzésével, melyek a későbbiekben segítenek a Felsőzsolcai ártéri öblözet feltöltődésének vizsgálatában. Mérőszelvényeik a Sajó folyón az alábbiak voltak: Sajószentpéter, Sajóecseg, Szirmabesenyő és Miskolc 3-as főút. A méréseket sikeresen elvégezték, a mérési jegyzőkönyveket a kirendelés kezdetén kapott eligazítás szerint leadták.

Tapasztalatok alapján megállapítható, hogy az ágazat célkítűzései között szereplő hajódrón vízhozammérő műszer (partról függetlenül irányítható hajótest) beszerzésére indokolt, mivel az ilyen árvízi eseményekkor a mérésre kijelölt szelvényekben felakadt uszadékok megnehezítik a mérést, esetleg veszélybe sodorják a nagyértékű mérőműszert.

Az árvíz légi dokumentálási munkáit még a riasztás napján megkezdte a 2 fős légi drónt kezelő FETIVIZIG személyzet. Miskolctól északra lévő Sajó menti településeket érintve (Sajókeresztúr, Szirmabesenyő, Sajóvámos, Sajópálfala, Arnót) térképezték fel a folyó áradásának területi kiterjedését. Az eső utáni párás levegő aznap maximum 80 m-es repülési magasságot „engedélyezett” drónuknak.

A szombati napon tovább folytatva útjukat a Sajó mentén, Miskolctól délnek indultak el. Az időjárás ezen a napon már nem volt olyan kegyes hozzájuk. Hiába volt ezen a részen nagyobb az elöntések mértéke, mivel az elektronika és a víz nem nagy barátok, így megörökíteni nem sikerült minden tervezett elképzelésüket.

Összegezve el lehet mondani, hogy az elkészült felvételek nagy segítséget nyújtottak a helyi védelemvezetés részére az elöntés mértékéről és a 2010 óta elvégzett fejlesztésekhez fűzött elképzelések helyénvalóságáról.

Vedekezes kolcsonben Borsodban-3Vedekezes kolcsonben Borsodban-2

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

 

Utolsó módosítás: 2020. október 21., szerda 15:18, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat