Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Iskolai ismeretterjesztés a Vizes Élőhelyek Világnapjáról

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2023. február 13., hétfő 13:23

Február 2-án ünnepeltük a Vizes Élőhelyek Világnapját, melyet az 1971-ben ezen a napon aláírt Ramsari Egyezménytől számítunk. 18 ország képviselőinek aláírásával jött létre ez a megállapodás, mely kezdetben a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeiről szólt, mára azonban már a vizes élőhelyek valamennyi élőlényére kiterjedt a figyelem. Az ökoszisztémák köre igen szélessé vált: ide tartozik többek között minden állandó vagy időszakos, sós vagy édesvízzel borított terület (pl. folyó, állóvíz, mocsár, láp), amelyek őshonos vagy veszélyeztetett fajoknak nyújtanak élőhelyet.

EDUVIZIG_6_Vizes Elohelyek Vilagnapja3.jpg

Napjainkra már több, mint 170 ország csatlakozott ehhez és több, mint 2414 vizes élőhelyet vettek fel a jegyzékbe meghatározott kritériumok alapján.

A megállapodásra azért volt szükség, mert az egyre fokozódó emberi beavatkozás hatására a 20. század közepére olyan mértékben összezsugorodtak a vizes élőhelyek, hogy mindenképpen szükségessé vált egy az ökoszisztémák hosszú távú megőrzését szolgáló nemzetközi szintű összefogás. Korunkra ugyanis a hajdani nagy kiterjedésű vizes területeknek már csak a töredéke maradt fenn, és pusztulásuk sajnos jelenleg is folyamatban van.

Hazánk 1979-ben csatlakozott a Ramsari Egyezményhez. Jelenleg 29 területtel jegyzi magát, amely összesen 243.410 hektárt jelent. Ezek a területek nem csak a hazai növény és állatvilág szempontjából jelentősek, de a vonuló madarak számára is igen fontos pihenő és táplálkozó helyül szolgálnak.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén 4 Ramsari terület található: a Fertő, a Nyirkai-Hany, a Rába-völgy és a Tatai tavak, melyek fennmaradását vízi létesítmények üzemeltetésével a vízügy biztosítja. Minden évben kapcsolódunk e jeles napról történő megemlékezéshez.  Célkitűzéseink között szerepel, hogy az iskolás korosztályon belül minél szélesebb körben népszerűsítsük a világnapot és az ehhez kapcsolódó vízügyi tevékenységeket.

Az idei évben 2023. február 1-2-3-án három iskolában, a Győri SZC Kossuth Lajos Technikum és Kollégiumban, a Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 2., 3. és 5. osztályában valamint a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 6. évfolyamában tartottunk előadást a témában. Az ismeretterjesztést nagy érdeklődéssel hallgatta közel 200 gyermek, melynek során lehetőség volt kérdezni és együtt gondolkodni a vizes élőhelyek jelentőségéről és megőrzéséről.

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2023. február 13., hétfő 13:48, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat