Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Volt egyszer egy Bodoki major

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2022. február 24., csütörtök 10:53

A Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör alapfeladatának tekinti a vízügyi múlt értékeinek és emlékeinek megőrzését, feltárását. Most azokat a Bodoki majorral kapcsolatos ismereteinket osztjuk meg az érdeklődőkkel, melyeket a korabeli újságok (Békés, Békésmegyei Közlöny, Vasárnapi Újság) híradásai alapján állítottunk össze.

A major megálmodója és létrehozója Bodoky Mihály (1782–1838) Békés megye első önálló mérnöke volt. Az 1901-ben íródott lírikus hangvételű cikk olvasásakor megelevenedik előttünk az Élővíz-csatorna háborítatlan élővilága, a majorságba vezető, vadgesztenyefákkal szegélyezett út, a majorközpont villaszerű épülete és az azt körülvevő parkerdő, de utal az írás a major egykori látogatóira is. 

voltegyszeregybodokimajor1

 Békésmegyei Közlöny -  1901.augusztus 8.

voltegyszeregybododokimajor2

Bodoky Mihály halála után, fia Bodoki Károly (1814-1868) nemcsak a megyei hivatalt „örökölte” meg, de a majorban is ő gazdálkodott tovább. A Békés Megyei Gazdasági Egyesület 1861-ben alakult Békéscsabán. Ismeretterjesztő könyvek kiadásával, előadások, kiállítások rendezésével, jutalmak kiosztásával igyekezett az „okszerű" gazdálkodást elősegíteni. 1865-ben mezőgazdasági termékkiállítást rendezett Gyulán, ahol a majorban termesztett búzáért Bodoki Károlyt éremmel jutalmazták. A fotón látható érem az egyesület díjérméje. Sima szegélyű előlapján Békés vármegye címere, alatta félkörívben Békés Megyei Gazdasági Egyesület felirat látható. Hátlapján „Bodoky Károly úrnak több rendű jeles gabona fajokért”, 1865. szöveg olvasható. Az érmet Zsigovits István ajándékozta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság részére, és a a Tájvízházban (Gyula, Városház u. 25.) van kiállítva.

voltegyszeregybododokimajor3

 A díjérme

Bodoki Károly korai halála után felesége Fodor Karolina (1837-1923) irányította a tanya gazdálkodását. Ő 1870-ben a Gazdasági Egyesület kiállításán 11 almafaj elismeréséül ezüstérmet kapott, 1877-ben pedig dicsérő oklevéllel ismerték el a majorban termesztett alma- és körtefajtákat. Fodor Karolina korán felismerte az öntözés szükségességét, mely nélkülözhetetlen az Alföldön az eredményes mezőgazdasági termeléshez. Elsők között volt, aki egy bolgárkerék felállítására kért engedélyt a várostól, hogy az Élővíz-csatornából öntözhessen.

voltegyszeregy4 voltegyszeregybododokimajor5
1. oldal   2   - Következő
Utolsó módosítás: 2022. február 24., csütörtök 11:05, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat