Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Határérték alatt vannak a toxikus fémek a Sajó vizében a hazai szakaszon

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2022. március 16., szerda 14:19

Esemény kezdete: 2022. március 16. 00:00, szerda

Esemény vége: 2022. március 16. 00:00, szerda

Helyszín: Sajó

Budapest, 2022.03.16. – Vas-oxid tartalmú anyag, és nem lúgos vörösiszap került a Sajóba Szlovákiában. A laboreredmények alapján a magyar szakaszon a toxikus fémek mennyisége határérték alatti a folyó vizében. Mivel hivatalos tájékoztatás még mindig nem érkezett a szennyezésről a szlovák partnertől, a magyar fél a Nemzetközi Duna-védelmi Egyezmény keretében, és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kéri a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

A magyar vízügyi szakemberek 2022. március 13-án a közösségi médiából értesültek arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba. A káresemény felderítése érdekében haladéktalanul intézkedtünk, a folyó magyarországi szakaszára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság II. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, egyidejűleg tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt, a vízügyi hatóságot, valamint a területileg illetékes Nemzeti Park igazgatóságot, hogy ha szükségessé válik, a felhasználókat figyelmeztethessék a Sajóból történő vízhasználat mellőzésére.

A szennyezés jelenlegi helyzetének megállapítására a folyó szlovákiai szakaszán ma is helyszíni felderítést végeztünk. A bányaüzemből továbbra is szennyezett víz folyik. A Sajó elszíneződése a szlovák részen ma reggel már Csoltó település alatt is látható volt, halpusztulást, szaghatást azonban ezen a szakaszon sem észleltek a vízügyi szakemberek.

Hazai területen a folyó vize az érzékszervi tapasztalatok alapján a normál állapotot mutatja, víztér-elszíneződés, szaghatás, a partvonal mentén kiülepedés, halpusztulás nem figyelhető meg. A merített minta tiszta, átlátszó.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyező anyagok pontos meghatározására a határszelvény térségében, Sajópüspökinél. Vizsgálatuk alapján a vízből mért toxikus fémek mind határérték alatt vannak a hazai folyószakaszon. Az arzéntartalom az ivóvízminőségi határérték tizede (0,94 ug/l). Mivel a szennyezés egy használaton kívüli vasércbányából került a folyóba –vagyis nem lúgos vörös-iszap, hanem vas-oxid jellegű -, a vastartalom némileg magasabb, de a magyar Sajó-szakasz esetében ez nem kirívó érték (366 ug/l).

Információk szerint az Alsósajó település térségében bekerülő szennyezett víz vízhozama 10-15 l/s körüli. Ezt követően számos kisvízfolyás csatlakozik a Sajó folyóba, ami hígítással csökkenti a szennyezés mértékét. A Magyarországra érkező vízhozam a szennyezéstől 65 kilométerre, a határszelvénynél (Sajópüspökinél) ma reggel 6,1 m3/s, volt, ez 400-600 szoros hígítást jelent, ami miatt a terhelés a magyarországi szakaszon egyelőre nem okoz kezelhetetlen terhelést.

Hivatalos szlovák tájékoztatás továbbra sem érkezett a szennyezésről. Ennek hiányában a magyar fél a Nemzetközi Duna-védelmi Egyezmény keretében, és a Magyar-Szlovák határvízi bizottságon keresztül kéri a szlovák felet a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

A vízmintavételt és a laboratóriumi elemzést mindaddig rendszeresen végezzük, amíg az adatok a határértékeknek megfelelően nem állandósulnak.

 

Utolsó módosítás: 2022. március 16., szerda 14:23, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat