Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Vízügyi emlékparkot avattak a Víz Világnapján

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2022. március 22., kedd 13:13

Esemény kezdete: 2022. március 22. 11:00, kedd

Esemény vége: 2022. március 22. 11:00, kedd

Helyszín: Szolnok

Budapest – Szolnok, 2022.03.22. – Emlékpark átadásával ünnepli a Víz Világnapját a hazai vízügy. A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság egykori szakaszmérnökségének helyén kialakított emlékhely létrehozását Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium néhai közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kezdeményezte. A látványosság vízhez kötődő szentek szobraival állít emléket az ezredforduló rekord tiszai árvizének.

2000-ben a rekord tiszai árvíz martalékává vált a KÖTIVIZIG Szolnoki Szakaszmérnökségének csaknem 40 évig álló tiszaligeti épülete. A helyén 22 évvel később Vízügyi Emlékparkot alakítottak ki. Létrehozását még Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium néhai közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kezdeményezte, az alapkőletételi ünnepségét pedig 2020. szeptember 3-án, a Szolnok Napja programok részeként rendezték meg.

A Tisza belvárosi szakaszán, a bal parti árvízvédelmi töltés kiszélesítésével kialakított kis téren három, a vízhez kötődő szentet (Szent Lászlót, Szent Kristófot és Nepomuki Szent Jánost) ábrázoló szobor, távolabb egy emlékoszlop kapott helyet. A mintegy 2,5 méter magas alakokat, valamint a Tisza vízgyűjtőjének országait jelképező oszlopot Czupp Pál kunhegyesi fafaragó népi iparművész készítette. Az alkotásokat először a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya zsűrizte Hagyományos Mester Remek, illetve Hagyományos Míves Termék besorolást adva, majd pedig a Mank Nonprofit Kft. szakértői bizottsága minősítette azokat.

A 2022. március 22-én – a Víz Világnapján - rendezett avatóünnepségen Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője beszédében kiemelte, hogy az emlékpark nem csak az emlékezés miatt építetett, hanem azért is, hogy a múlt ismeretében vizsgáljuk felül a jövőre vonatkozó döntéseinket a legfontosabb feladatokkal kapcsolatban, mint az ivóvízbázisok védelme, az árvízvédelmi rendszerek védképességének megtartása, a klímaváltozás miatt kiszáradó területek vízpótlása, vagy a vízvisszatartás és -tározás kérdése.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója pedig köszönetet mondott a megvalósításban résztvevőknek azért, hogy egy olyan közterület született, amit az ország összes vízügyese magáénak érezhet.

Dr. Hoffmann Imre emléke előtti főhajtásként a parkot egyházi áldásban részesítette Szkiba Tibor görögkatolikus parókus.

Az eseményen közreműködött St. Martin szaxofon- és pánsíp művész és Molnár László Jászai Mari-díjas színművész, a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja.

Az emlékpark az Országos Vízügyi Főigazgatóság, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Global Water Partnership Magyarország Alapítvány összefogásában, és a KÖTIVIÉP’B Kft. kivitelezésében valósult meg.

Utolsó módosítás: 2022. március 24., csütörtök 09:10, Pucher Bálint
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat