Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A szolgálatban megöregedett hajók túlélési lehetosége

Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

2017. augusztus 22., kedd 09:31

cikk4

1919-ben újra hadba szólították a Tanácsköztársaság lobogója alatt – először a cseh intervenciós csapatokkal vette fel a harcot Komárom és Esztergom között, majd a hajó legénysége csatlakozott a világ első antikommunista felkeléséhez, a „monitor lázadáshoz.”

A Lajta 1921-ben tette le végleg a fegyvert – a háborús éveket háta mögött hagyva a civil életben is jelentős szerepet töltött be. Magán kézbe került, Zsigmondy Béla családi vállalkozásának, a Zsigmondy Rt. tulajdonába. Pár évig tartó pihenő után elevátorhajónak alakították át.

A háború végén Ausztriába került, majd a folyamkotró vállalatnál (Zsigmondy Béla államosított cége) húzta az igát tovább. Részt vett a Sztálinvárosnál és Százhalombattánál épült erőmű, majd a paksi atomerőmű és nagymarosi vízlépcső építésében is.

 

1992-ben vonult végleg nyugdíjba a Lajta, ekkor a Hadtörténeti Múzeum tulajdonába került. A fedélzetéről a munkaszerelvényeket a haszonvas érték fejében eltávolították. Később 2009-ben alapos ráncfelvarráson esett át: európai uniós támogatás segítségével a komáromi hajógyárban sikeresen visszaállították az úszótest 1887. évi állapotát.

A Lajta jelenleg állami rendezvények állandó vendége, valamint a parlament előtt látogatható szeptember 20-ig. Augusztus 20-án a megtekintés ingyenes.

 

 

A fenti példa is jól mutatja, hogy a hajók megfelelő karbantartás mellett hosszú ideig teljesíthetnek aktív szolgálatot. Az idei jeges áradás alatt nemzetközi szinten is kiemelkedő szolgálatot teljesítő jégtörőhajóink átlag alig negyvenhárom éves korukkal néznek nagy javítás és felújítás elébe – hogy aztán még sok évtizeden át szolgálhassák Magyarországot és a nemzetközi hajózás biztonságát.

Előző - 1   2   3. oldal  
Utolsó módosítás: 2017. augusztus 22., kedd 09:43, Uresch László
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat