Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Konferencia az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnap alkalmából

Tartalomfelelős: Somogyi Edina, kiemelt műszaki referens

2022. augusztus 11., csütörtök 14:08

Az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), illetve a Belügyminisztérium (BM) 2014. óta, immár hagyománynak számítóan, szervez évente szakmai konferenciát. Az utóbbi években, így idén is, a rendezvényt az Agrárminisztériummal (AM) közösen rendezték meg. Az egyébként június 17-én esedékes világnapi eseményt ezúttal 2022. július 5-én online keretek között tartották meg, melynek témája, követve az ENSZ elsivatagosodás és aszály elleni küzdelemről szóló egyezményének (UNCCD) világnapi tematikáját, az aszály elleni küzdelem, elsősorban annak gyakorlata volt.

A témaválasztás aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint a jelenleg egész Európát, de hazánkat különös módon sújtó szárazság, melynek következtében 2022. július 20-án megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs.

A konferencián Csűrös Krisztián (OVF, főosztályvezető) megnyitója után Molnár Péter (OVF, osztályvezető) kezdte meg az előadások sorát. Az UNCCD egyezmény nemzeti kapcsolattartójaként hívta fel a figyelmet az aszály globális problematikájára, illetve számolt be az ENSZ egyezmény aszálykezelési stratégiai elképzeléseiről. Tahy Ágnes (OVF, kiemelt műszaki referens) előadásában Magyarország 3. Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervének aszálykezelést érintő elemeit ismertette. Kiemelte a tározás, a vízátvezetés, vízpótlás jelentőségét és a felszín alatti vízkészletek kiemelt veszélyeztetettségét. Csűrös Krisztián, a vízügy vízhiány elleni operatív védekezési tevékenységéről, illetve a vízügyi fejlesztések és üzemeltetés tervezési feladatairól tartott előadást. dr. Simkó Eszter (AM, jogi referens) és Suga Gábor (AM, kockázatkezelési referens) a támogatáspolitika oldaláról nézve foglalták össze az elmúlt években tapasztalt aszálykárokat a kárenyhítési rendszer alapján. Bemutatták a hazai mezőgazdasági kockázatkezelés pilléreit: az agrárkár-enyhítési rendszert, a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást, az országos jégkármérséklő rendszert, illetve a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert. Polai László (AM, osztályvezető) az aszálykár elleni védekezés lehetőségeit a Vidékfejlesztési Program támogatásai oldaláról közelítette meg, ismertetve az elmúlt évek eredményeit, illetve a következő támogatási ciklus várható elemeit. Becsákné Tornay Enikő (Agrárközgazdasági Intézet, osztályvezető, szakértő) az aszállyal érintett területek és az öntözés gazdálkodói gyakorlatának vizsgálatairól számolt be. Bemutatta az AKI kutatásait az öntözés és aszálykár területén. Ezt követően Dr. Bodnár Ildikó (Debreceni Egyetem, főiskolai tanár) előadását hallgathattuk meg a Debreceni Egyetem kutatási eredményeiről a szürkevizek, mint visszanyert vizek öntözési célú alkalmazhatósága tárgyában. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) képviseletében Tasnádi Gabriella (vezető vízgazdálkodási szakértő) vázolta a hazai termésbiztonság megteremtésének gyengeségeit és lehetőségeit, az aszály és vízhiány szempontjából. Bemutatta a NAK szerepét, eszközeit és tevékenységeit a hazai aszálykezelésben. Az agrártárca öntözésfejlesztési programjának aktualitásairól Dobi Péter (AM, öntözésfejlesztési referens) adott ismertetést, kitérve a fejlesztések kihívásaira, eddigi eredményeire, illetve a tárca kapcsolódó célkitűzéseire. A konferencia záró előadása keretében a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) eddigi öntözésfejlesztési eredményeiről, öntözésfejlesztési koncepciójáról, középtávú terveiről, az öntözési közössegek alakulásáról Borsfai Atilla (NFK, főosztályvezető) számolt be.

Összességében a konferencia színvonalas szakmai előadások keretében járta körbe a hazai aszálykezelés helyzetét, illetve lehetőségeit, gyakorlatát. Nagy örömünkre a rendezvényhez online 88 fő csatlakozott. Reményeink szerint jövőre is folytatódik a rendezvény-sorozat, immár személyes részvétel mellett megrendezett konferencia keretében.

Az előadások elérhetőek és letölthetők a http://ovf.hu/hu/korabbi-hirek-2/5c1d7de4-e5aa-41f9-b3ae-24779ecd1ad0 linkre kattintva a Csatolmányok menüpont alatt.

svn-2022-08

Molnár Péter

Utolsó módosítás: 2022. augusztus 11., csütörtök 14:11, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat