Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése Felső-Tisza, Tivadari híd feletti szakasza

Tartalomfelelős:

2016. szeptember 15., csütörtök 13:51

A projekt rövid ismertetéseinfoblokk_KA2

Helyzetelemzés és stratégiai célkitűzések

A projekt általános célkitűzése a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése a meglévő töltések fejlesztésével. Az árvízvédelmi töltések vonatkozásában egyrészt a magassági hiány megszüntetésével, másrészt az altalaj-állékonyság növelésével érjük el ezt. Ezen túlmenően fontos szempont a fejlesztésnél a jövőbeni karbantartási munkák elvégzésének biztosítása mind a mentett-, mind az ártéri oldalon.

Az érintett területegység természetföldrajzi szempontból két nagytájat (makrorégiót), az Alföldet és az Északi-középhegységet, illetve három középtájat (mezorégiót), az Alföld északkeleti részét, azaz a Felső-Tisza-vidéket, a Nyírséget (északi részét), valamint az Északi-középhegység közép-tájához tartozó Zempléni-hegységet (keleti oldalát) érinti.

A vízrendszer nemzetközi országhatárral osztott. Határai: Északról a Tisza vonala, Keletről az Avas előhegyei határolják, Délről a Túr vízgyűjtője kapcsolódik a területhez. A vízgyűjtő jelenlegi megosztása a XIX., XX. századi vízgazdálkodási-árvízvédelmi beavatkozások eredményeként jött létre, az egyes országokban kidolgozott önálló fejlesztési programok eredményeképpen. A Batár patak és a Palád csatorna valamint az Új-Batár a vízrendszer főbb vízfolyásai. A magyar oldali vízgyűjtő a Tisza és a Túr között helyezkedik el, fő vízfolyása a Palád-Csécsei fő-csatorna és a Palád víz, továbbá az Alsó-Öreg-Túr.

A projekt műszaki tartalma összefoglaló jelleggel:

Batár bal parti töltés fejlesztése, Tisza bal parti töltés fejlesztése, Kapcsolódó árvízi infrastruktúra rekonstrukciója (gátőrházak, folyószabályozás, fenntartó eszköz beszerzés).

A támogatás összege/intenzitása:  13 418 772 522 HUF/100%

A projekt kezdete:                          2015.12.23.

A projekt befejezése:                      2021.07.15.

További információ: http://arvedtivadar.ovf.hu/

1. oldal   2   3   - Következő
Utolsó módosítás: 2022. július 15., péntek 09:39, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat