Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tájgazdálkodási infrastruktúra fejlesztése a Beregben és benne a Beregi árvízszint csökkentő tározó területén

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2017. április 10., hétfő 15:55

A projekt rövid bemutatása                                                              infoblokk_KA2

A fejlesztés műszakilag szorosan kapcsolódik a „Beregi komplex Árapasztási és Ártér-revitalizációs fejlesztés” megnevezésű projekthez. A projekt célja a tájgazdálkodás elősegítése, továbbá a beregi árapasztó tározó és a Lónyai fióktározó területén belül, illetve a Szipa- és Makócsa-főcsatorna környezetében lévő holtmedrek, erdők, mélyfekvésű területek hasznosítása belvízvisszatartásra, másrészt aszályos csapadékszegény években fennmaradásuk biztosítása a vízpótlás és vízvisszatartás révén. A projekt célkitűzései a KEHOP 1 prioritás egyedi célkitűzésével összhangban kerültek meghatározásra. Célunk, hogy a projekt megvalósítása során javuljon a terület vízzel való ellátottsága, a felszíni vizek állapota.

 A tervezett beavatkozások 25 db beregi belvízcsatornát, valamint a Tisza folyót érintik.

A kivitelezés során 56,9 km hosszon csatornarekonstrukció történik, mely magában foglalja a medrekben a vízfolyást akadályozó fák és uszadékok, iszap eltávolítását, valamint az egyes szakaszok helyreállítását a jobb ökológiai állapot elérése érdekében.

A csatornarekonstrukcióhoz kapcsolódóan 73 db műtárgyat újítunk fel.

A belvízkormányzás hatékonyabbá tétele érdekében 26 db új vízvisszatartó, vízkormányzó műtárgy épül, melyhez kapcsolódóan depónia magasítás készül három csatorna mentén, összesen 332 m hosszban. A tájgazdálkodási rendszer keretében a szivattyús vízkivétellel a Tiszából igény szerint juttatható víz a tájgazdálkodással érintett területekre. A Tisza 706,94 fkm szelvényében létesítendő szivattyúállás az árapasztó tározó vízpótló csatornájának Tiszával való csatlakozásában épül. A Tisza 715,45 fkm szelvényéből történő szivattyús vízpótlás új szivattyús csatorna és vízpótló csatorna építését teszi szükségessé.

A területek vízellátását a három új, összesen 3,2 km hosszban megépülő vízpótló csatorna (tarpai, gelénesi, A6 jelű anyagnyerő hely vízellátását biztosító) segíti.

Lehetővé válik az állandó vízfelületek kialakítása az anyagnyerő helyeken és az arra alkalmas holtágakban, a Gelénes területén levő korábbi anyagnyerőhely (2,8 ha) rekonstrukciójára is sor kerül.

A projekt részét képezi a monitoring és üzemirányítási rendszer kialakítása, melyben felszíni automatikus vízszintmérés fejlesztése, vízszintérzékelők beépítése 4 állomáson, a Tiszaszalkai szivattyútelep és a szivattyú adatfeldolgozó rendszer fejlesztése valósul meg, mely a szivattyútelepek speciális adatainak rögzítésére és azok rendszerezett monitorozására szolgál. Továbbá elkészül a szivattyútelep beintegrálása a FETIVIZIG adattovábbító rendszerébe.

A projekt keretében fenntartógépek és eszközök beszerzését tervezzük.

Kedvezményezett:

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium (Konzorciumvezető: OVF, Tag: FETIVIZIG) támogatás összege: 1.116.782.365 Ft támogatás mértéke: 100 % A projektfejlesztés kezdete: 2016.06.01. a projekt befejezési dátuma: 2019.12.31.

További információk: http://beregtaj.ovf.hu/

 

 

 

 

1. oldal   2   - Következő
Utolsó módosítás: 2022. augusztus 12., péntek 14:10, Bakos Tímea Orsolya
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat