Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Ifjúsági vizi díj - 2015

Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

2015. január 20., kedd 11:59

A VERSENYRŐL

Versenyzők a stockholmi helyszínen (fotó: id. Polák P.)Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Ezen a különleges, magas színvonalú versenyen, ami része az évente megrendezett Víz Világhétnek, hatalmas megtiszteltetés részt venni. Védnöke Viktória, a svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja át a győztesnek járó díjat, mely 15.000 dollár és egy kristályszobor. A győztes iskolája 5000 dollár jutalomban részesül. A második legjobb pályamű készítője egy ún. Diploma of Excellence kitüntetést és 3000 dollár pénzjutalmat kap. A 2013-as díjátadás (Fotó: SIWI)A stockholmi döntőben, mely angol nyelven zajlik, az egyes országok versenyének első helyezettje indulhat. Világszerte minden évben több ezer, 15-20 év közötti, középiskolás fiatal vesz részt a selejtezőkön. Az esemény egyúttal kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének. A Víz Világhét és a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj szervezője a Stockholm International Water Institute (SIWI, ld. www.siwi.org/stockholmjuniorwaterprize).

Magyarország 2013-ban csatlakozott ehhez a nemes vetélkedőhöz.

Az eddig győztesek:

2013 – Kakas Dézi, Béri János és Polák Péter, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc: The importance of the Szinva-stream, Biological and chemical-physical examinations 2014 – Li Claudia, Mayer Livia és Sebestyén Nikolett, Eötvös József Gimnázium, Tata: Our Water is Our Future

Az eddigi versenyek összefoglalói a Letölthető menüpontban érhetők el.
 

A hazai verseny - 2015

A hazai versenyt a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Áder János köztársasági elnök.

Jelentkezni a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül történő regisztrációval és egy egyoldalas, angol nyelvű összefoglalóval lehet 2015. március 1-jéig. A kiválasztott összefoglalók szerzői március 12-éig felkérést kapnak a teljes húszoldalas pályamű kidolgozására. Ennek benyújtási határideje 2015. április 15.

A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet 15-20 éves középiskolásoknak. Részletes szabályok a letölthető versenykiírásban találhatók.

A pályaművek értékelését egy neves hazai vízügyi szakemberekből álló bíráló bizottság végzi (ld. lentebb). A hazai döntőbe, melyre 2015. május 30-án kerül sor Budapesten, a bizottság döntése alapján a legjobb csapatok kapnak meghívást. Itt a versenyzők (szintén angol nyelven) bemutatják a munkájukat és válaszolnak a zsűri kérdéseire.

A győztes csapat képviseli Magyarországot a nemzetközi döntőben, a stockholmi Víz Világhéten, 2015. augusztus 23-28. között. Költségeit a versenyszervezők fedezik. A részvétel egyben a nyertes kötelezettsége is. Az első három helyezett csapat tagjai további jutalmat kapnak.

A versenynek az előírások szerinti megrendezése csak anyagi támogatók segítségével lehetséges szerte a világon. Az évenkénti magyar forduló színvonalas lebonyolítása és a győztes csapat stockholmi részvételének biztosítása érdekében szponzorok jelentkezését várjuk az itt letölthető szponzori felhívás alapján. 
 

Stokholm_2015

A zsűri

Elnök: Somlyódy László, az MTA rendes tagja.

Tagjai:

Clement Adrienne docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Haranghy Csaba vezérigazgató, Fővárosi Vízművek, Kovács Károly elnök, Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség, Krámer Tamás docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Marschall Marcell kutatás-fejlesztési vezető, GE Water and Process Technologies, Nagy Edit főtitkár, Magyar Víziközmű Szövetség, Rákosi Judit vezető tanácsadó, ÖKO Zrt., Salgó István elnök, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért.

A zsűri titkára: Gayer József kuratóriumi elnök, GWP Magyarország. 

További információ: info@ifivizdij.hu 

Utolsó módosítás: 2015. január 21., szerda 14:48, Vass Zsuzsanna
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat