Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Az OVF közfoglalkoztatási programjai

Tartalomfelelős:

2013. november 12., kedd 11:39

OVF funkcionális feladatok megsegítését célzó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program VI.

 

A 2018. március 12-én indult program célja az Országos Vízügyi Főigazgatóság funkcionális feladatainak megsegítése. Ennek során 4 fő (ebből 1 fő munkavezető) digitalizáló az OVF VITUKI adattárával megkezdett munkát folytatják, továbbá iratokat rendeznek, állagot javítanak. 2 fő recepciós üdvözli, útbaigazítja a vendégeket, továbbá a ki- és beléptetést végzi, illetve a központi telefonokat kezeli. Az 1 fő főigazgató-helyettesi titkársági adminisztrátor műszaki területen lát el irattári, valamint kézbesítési feladatokat. Az 1 fő beruházási adminisztrátor feladata a Beruházási Iroda adminisztratív támogatása. Az 1 fő nemzetközi adminisztrátor a nemzetközi ügyekkel kapcsolatos feladatok elvégzésében nyújt segítséget. Az 1 fő irattári adminisztrátor az OVF irattárának rendezésében nyújt segítséget. Az 1 fő nappali takarító az OVF irodaépületének takarítását, rendben tartását végzi. Valamint, 1 fő képzési adminisztrátor pedig a vízügy belső képzéseinek lebonyolítását támogatja. A program tervezett befejezése 2018. június 30.

 

Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum feladatainak megsegítésére indított hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program VIII.

 

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Intézetének részeként. 1994 óta – az akkor megalakult Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fenntartásába kerülve – viseli a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum nevet, gyűjtőköre is kibővült. Az országos gyűjtőkörű szakmúzeum 2007-2011. között a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, 2012-13-ban a Nemzeti Környezetügyi Intézet keretében működött, 2014. január elsejétől az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz került.

A múzeum a magyar vízügy történetével, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat gyűjti. Főbb gyűjteményi egységei: Képeslapgyűjtemény, Műszaki dokumentációs tár, Okmány- és iratgyűjtemény, Érem és kisplasztika, Széchenyi-iratok, Tematikus gyűjtemény, Tárgyi gyűjtemény, Történeti képgyűjtemény, Történeti térképtár, Videótár, Hangtár. Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez.

Az intézmény 2009 óta auditált digitális múzeumi nyilvántartó rendszerrel végzi a gyűjtemények nyilvántartását, ám a retrospektív adatbeviteli nem teljes, a korábbi papír alapú kartonok digitalizálása nagyon hiányos. A Környezetvédelmi és Vízügyi Könyvtár 2012. évi Mezőgazdasági Könyvtárba kerülésével több, mint 3500 muzeális könyv került a múzeum gyűjteményébe. Könyvtáros híján ezek feldolgozása, adatbázisba vétele és a Szikla katalógusrendszerbe való integrálása nem történt meg. A közfoglalkoztatott alkalmazásával ez az értékes állomány is kereshetővé, kutathatóvá válik.

A videótár is jellemzően vízügy és környezetvédelmi témákat foglal magában, de ezek mellet őrzi a múzeum életének, rendezvényeinek eseményeit is. Jelenleg a gyűjtemények régi audió és VHS kazettákon vannak tárolva, amelyek idővel használhatatlanná válnak. A digitalizálási munkák végeztével a szerveren tárolt filmanyagok könnyen felhasználhatóak lesznek és hosszú távú megőrzésük is biztosítottá válik.

2013 óta a múzeum feleannyi létszámú moderátorral látja el közönségkapcsolati feladatait, mint előtte. Emiatt a kiállítást csak vezetett csoportok látogathatják, annak önálló megtekintése nem lehetséges. A közfoglalkoztatott alkalmazása az amúgy is kevés moderátor munkáját könnyíti, valamint a múzeumpedagógusok feladatait segíti.

A program keretében csökkentett létszámmal 3 fő közfoglalkoztatottal – a korábban megkezdetteket folytatva – a Múzeum egyes gyűjteményeiben való digitalizálási feladatok elvégzésére, retrospektív adatbevitelre, illetve moderátori feladatok ellátására kerül sor. A csökkentett létszámot a Múzeum egy kb. évig tervezett felújítása indokolja, melynek végén 2019-ben, várhatóan a Múzeumok Éjszakáján a Múzeum új kiállítással nyílik meg újra.

A program 2018. február 1-én indul, 2018. június 30-ig tart.

Utolsó módosítás: 2018. március 12., hétfő 09:11, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat