Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Duna Múzeum Látványtár megnyitó

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2014. december 19., péntek 09:50

Raktár – játéktár - élménytár

Újdonság az esztergomi Duna Múzeumban

December 17-én adták át a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum – legújabb kiállítási egységét. Az uniós támogatással megvalósult látványtár a múzeumra jellemző interaktív módon teszi a nagyközönség számára is megismerhetővé az intézmény gyűjteményeinek legszebb, legérdekesebb darabjait. Az átadási ünnepségeken megjelent vendégeket Murányiné Krempels Gabriella, a Belügyminisztérium KVHÁT főosztályvezetője köszöntötte. Az új kiállítást az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Somlyódy Balázs nyitotta meg, majd Szalkai Tímea, a Duna Múzeum igazgatója mutatta be a közönségnek.

Az új, interaktív kiállítótér meglévő helyiségek funkcióváltásával és a műtárgyraktár részleges látogathatóvá tételével valósulhatott meg a Duna Múzeumban. Az átalakítás célja az volt, hogy a látogatók képet kapjanak a múzeumi gyűjtemény sokféleségéről, és az itt elhelyezett tárgyi, képeslap-, térkép- és éremgyűjteményi anyag, valamint a Széchenyi-iratok gyűjteményének egy része is megismerhetővé, hozzáférhetővé, a formális, non-formális és informális tanulásban hasznosíthatóvá váljék.

A látványtár különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be a múzeum sokszínű gyűjteményeit: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat. Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, közösségi élményekre, egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába is, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a múzeum kiállításon túli világa.

Az eddig raktárban őrzött, csak ritkán bemutatott tárgyak mellett a múzeum gyűjteményeiről részletes információkat is szerezhetnek a tanulni és kutatni vágyók: az érintőképernyős terminálok, illetve táblagépek kínálnak lehetőséget a szakmai elmélyülésre vagy a játékos ismeretszerzésre.

Az átadó képekben:

 

A projekt adatai:

Víz-kincs-tár. A Duna Múzeum látványraktárának kialakítása

Pályázati azonosítószáma: TIOP-1.2.2-11/1-2012-0014

A pályázat kedvezményezettje: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A megvalósulás helyszíne: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Esztergom, Kölcsey u. 2.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg.

Utolsó módosítás: 2014. december 19., péntek 12:20, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat